Alimente de iarnă care ţin de cald

Odata cu racirea vremii chiar si poftele culinare se modifica. Zilele reci si intunecate starnesc dorinta pentru bauturi calde si alimente picante, nu la fel de atractive in lunile de vara.

Foarte posibil pentru ca asociem anumite alimente cu faptul că a sosit iarna. Dar sunt si anumite motive biologice pentru care ne indreptam spre aceste alimente.

Atentie: organismul solicita mai multe calorii

Pe masura ce temperatura scade, creste apetitul de mancare: foarte multi sunt mai infometati in lunile reci de iarna, decat in alta perioada a anului. Organismul solicita mai multe calorii in incercarea de a adauga un strat suplimentar, care sa ne tina de cald si, in acelasi timp, depoziteaza cateva calorii pentru cazul in care nu am avea suficienta mancare in zilele foarte reci.

Spre deosebire de stramosii nostri, traim in locuinte cu sisteme de incalzire, iar mancarea este la indemana, prin urmare e greu de crezut ca vom ingheta sau vom muri de foame.

Dar o viata activa si sanatoasa pe timpul iernii, ceea ce include si activitati in exterior, necesita o alimentatie corecta care sa furnizeze energia pentru aceste activitati si, mai ales, sa ne tina de cald.

Proteinele sunt mai „calduroase”

De fiecare data cand mancam, temperatura corpului creste. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar exista anumite alimente care stimuleaza crestere temperaturii mai mult decat altele. Produsele bogate in proteine, spre exemplu, sunt mai „calduroase” decat cele bogate in amidon sau grasimi. Deci, tocanitele bogate in proteine dupa care tanjim in timpul iernii ne pot tine de cald.

„De asemenea, alimentele picante ne pot incalzi din interior. Medicina traditionala chineza spune ca lichidele calde si ingredientele intepatoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de baza pentru anotimpul rece. Aceasta credinta veche a fost ulterior sustinuta stiintific prin studii care arata ca bauturile si alimentele calde ajuta la crestere temperaturii organismului, iar alimentele picante ajuta la circulatia sangelui”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

Supa de pui desfunda caile respiratorii si hidrateaza

Tindem sa consumam mai multe lichide atunci cand este cald, dar este la fel de important sa bem lichide si in timpul iernii. Din cauza aerului rece si uscat din perioada rece avem nevoie sa ne hidratam, asa ca ar fi bine sa consumam mai multe lichide, ceaiuri si supe calde.

Si pentru ca a venit vorba de supe, traditionala supa de pui nu numai ca pune la dispozitie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu in caz de raceala are si o baza stiintifica. Asa cum orice lichid cald ajuta la desfundarea nasului, s-a observat ca supa creste circulatia la nivelul mucoasei. Se pare ca aroma ingredientelor traditionale din supa, precum ceapa si ardeiul, ajunge in vapori si ajuta la defundarea cailor respiratorii.

Sa folosim, prin urmare, cat mai multe alimente bogate in proteine, dar fara grasimi – precum carnea de peste sau pasare – in tocanite sau supe. Adaugam si condimente si nu uitam sa bem cat mai multe lichide calde. Sa lasam in seama paltonului protectia in fata frigului si sa mentinem corpul cald din interior.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea