Mic dejun de iarnă

Frigul şi umezeala afectează imunitatea organismului. Pentru a ne feri de răceli şi pentru a suporta mai uşor temperaturile reci avem nevoie de un mic dejun consistent. Lactatele, ouăle, cerealele, ceaiurile calde nu trebuie să lipsească de pe masa de dimineaţă.

Medicii ne recomandă ca în di­mi­ne­ţile reci să nu ieşim din casă cu stomacul gol. Explicaţia este simplă: glicemia scade în timpul nopţii. Dacă nu mâncăm dimineaţa, aceasta nu îşi revine la limite normale. Or, nivelul redus al glicemiei atrage după sine slă­bi­rea imunităţii şi receptivitatea mai mare la îmbolnăviri. De aceea, prima masă a zilei este şi cea mai importantă. Iar în ano­timpul rece micul dejun trebuie să fie mai consistent, fiindcă organismul are ne­voie de un plus de energie pentru a se adapta la frig. Potrivit nutriţioniştilor, gustarea de dimineaţă trebuie să acopere 25%-30% din aportul zilnic de calorii. Asta poate să însemne un produs lactat, două felii de pâine, un ou, un fruct proaspăt şi o băutură caldă.

MAI MULTE PROTEINE ŞI GRĂSIMI
Cerealele integrale, pâinea, biscuiţii – alimente bogate în glucide cu asimilare lentă – ne furnizează energia de care avem nevoie dimineaţa. Pâinea prăjită este cea mai bună alegere, pentru că prin prăjire amidonul devine mai uşor de di­gerat. Iar pentru a nu suferi de frig trebuie să mâncăm mai multe grăsimi: unt, smân­tână, iaurt, brânzeturi, carne.

Gră­si­mile sunt principalele surse de calorii (9 calorii/gram) şi cele care eliberează cea mai mare cantitate de căldură. În anotimpul rece, ponderea grăsimilor în dietă poa­te ajunge la 30%.

Atenţie! Dacă suntem sedentari şi consumăm multe gră­simi suntem în pericol de a ne îngrăşa. Proteinele, în schimb, nu furnizează aşa de multe calorii, însă ne ajută să ne men­ţi­nem masa musculară care generează căldura necesară în eforul de adaptare la frig. Iarna putem mânca un ou pe zi, ştiut fiind că proteinele din albuş sunt asimilate în totalitate. Alte surse de proteine valoroase sunt lactatele.

VITAMINE ŞI MINERALE
Fructele proaspete sunt cele mai bune surse de vitamine şi minerale care în­tă­resc imunitatea. Vitamina C din citrice – portocale, mandarine, grepfruit, kiwi – are un rol esenţial în producerea de anticorpi, în prevenirea şi reducerea simptomelor virozelor respiratorii. Aceleaşi proprietăţi au de asemenea potasiul şi magneziul din mere, pere, gutui, banane.

Băuturile calde sunt mai mult decât binevenite în dimineţile friguroase. Acestea nu doar ne ajută să ne rehidratăm după orele de somn, dar ne şi încălzesc. De la prima înghiţitură de ceai, ciocolată sau cafea caldă simţim imediat o senzaţie de bună dispoziţie. Ceaiul trebuie îndulcit cu miere, pentru că aceasta are proprietatea de a stimula imunitatea.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea