Gătitul, între artă şi ştiinţă


În ultimul timp atunci când aud o definiţie a unui obiect de studiu, aud că ar fi artă şi ştiinţă. Managementul e arta şi ştiinţade a conduce, Relaţiile Publice sunt arta şi ştiinţa de a obţine încredere, Medicina, Politica, IT-ul la fel. Este un truism să spui asta, evident că orice profesie este ştiinţă, pentru că altfel nu ar fi profesie, pentru că foloseşte nişte instrumente de lucru, este şi artă pentru că sunt implicaţi oameni care adaugă personalitate în ceea ce fac.
Eu sun că, gătitul este arta şi ştiinţa de a obţine fericire. Fericirea însă este definita altfel de fiecare. Pentru unii este o stare de bine acum şi aici, pentru alţii e un rezultat pozitiv al tuturor realizărilor din viaţă, smdp. Haideţi însă să ne gândim ce înseamnă gătitul şi ce importanţă are pantru noi banalul act de a mânca.
Probabil prima acţiune a omului care s-a transformat într-un ritual a fost acţiunea de a mânca. Mai întâi în familie şi apoi în societate, aceasta s-a cristalizat în jurul fiecărei nevoi umane. Conform piramidei lui Maslow, nevoile care sunt satisfăcute sunt deopotrivă cele fiziologice, trebuie să mănânci pentru a te menţine în viaţă, de securitate cu referire la asigurarea sănătăţii, de apartenenţă cu referire la socializare, de stimă cu referire la status şi de autorealizare atunci când gusturile tale sunt o măsură a faptului că poţi avea tot ce îţi doreşti, iar pentru cei mai mulţi oameni, printre care mă număr şi eu, împlinirea tuturor acestor nevoi înseamnă fericire.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea