Micul dejun întotdeauna salvator

Să ştiţi că mancand la micul dejun in fiecare zi veţi avea cheia unei vieti lungi si sanatoase. Un mic dejun regulat reduce semnificativ riscul de a deveni obezi, diabetici sau sa fim predispusi infarctului. Un studiu realizat de o echipa de la „Harvad Medical School” pe un grup de 3000 de persoane a aratat ca obezitatea si tulburarea pre-diabetica sunt cu 50% mai scazute la persoanele care iau micul dejun in fiecare zi, comparativ cu cele care sar peste acesta.

Cele mai importante mancaruri
Rezultatele in urma studiilor facute arata ca micul dejun ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei. Se pare ca acesta poate juca un rol important in reducerea riscului de imbolnavire cu doua tipuri de diabet si cu boli cardio-vasculare. Cercetatorii cred ca mancarea de dimineata ne poate ajuta sa ne controlam foamea si ca in felul acesta vom fi mai putin tentati sa rontaim tot felul de maruntisuri sau sa mancam exagerat la masa de pranz.

Mancand la prima ora ne poate ajuta sa controlam nivelul de insulina din organism. Insulina este hormonul responsabil cu transformarea zaharului din organism in energie. Atunci cand mancam prea multe alimente bogate in zahar, organismul nostru produce foarte multa insulina si o va procesa foarte repede. Acest lucru poate conduce la o prabusire a nivelului de zahar din sange, facandu-te sa tanjesti dupa si mai multa mancare pentru a-ti creste nivelul de zahar din sange din nou.

Echilibrand nivelul de insulina printr-un mic dejun adecvat, te va ajuta sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange, determinandu-te sa nu mai rontai tot felul de alimente grase sau dulci dupa amiaza.

Alimentele pe care le-au consumat voluntarii la micul dejun in timpul studiului au fost, de asemenea, importante. Studiul a aratat ca persoanele care au consumat cereale dimineata in fiecare zi si-au redus cu 15% riscul aparitiei tulburarii pre-diabetice. Adevaratele beneficii ale efectului pe care il are micul dejun asupra organismului raman inca neclare.

Cel mai bun mic dejun

– trei linguri de tarate cu trei curmale taiate, un mar taiat, trei sferturi de cana cu lapte si o lingura de iaurt dietetic. „British Nutrition Foundation” spune ca toate cerealele sunt bogate in carbohidrati si contin putine grasimi oferindu-ne foarte multa energie de-a lungul intregii zile. Laptele si iaurtul contin proteine si ne pot oferi mai mult de jumatate din necesarul zilnic de calciu. Trebuie sa va formati obiceiul de a manca cel putin cinci fructe pe zi deoarecea acestea ne aprovizioneaza cu vitamine si minerale.

– doua felii subtiri de paine integrala cu branza usoara, cu un continut mic de grasime sau unse cu putin gem sau cu putina drojdie de bere. Fibrele din cereale ajuta la mentinerea sanatatii organelor interne iar drojdia poate ajuta la o mai buna asimilare a fierului pe care il consumi – deficienta de fier fiind una din cele mai obisnuite tulburari ale organismului.

– o mica portie de iaurt dietetic amestecat cu felii de fructe sau de banane. Iaurtul contine calciu si toate vitaminele B, esentiale pentru mentinerea bunei circulatii a sangelui si a sanatatii pielii. Fructele asigura vitamine iar bananele suplinesc carbohidratii pentru producerea energiei. Capsunile sunt cele mai bune fructe deoarece sunt bogate in anti-oxidanti – compusi care ne pot ajuta sa reducem riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului.

– ceva dulce, preparat din felii de banana, capsuni proaspete si doua linguri de iaurt dietetic. Acesta iti poate asigura proteine, calciu, vitamine si minerale, si anti-oxidantii care pot lupta cu cancerul.

– biscuiti dietetici si o cana cu cafea cu lapte sau un pahar cu suc natural de portocale si o banana mare. Acestea sunt usor de mancat pe fuga si iti ofera un nivel echilibrat de carbohidrati, vitamine si proteine. Pachetele care contin mai multe cereale si sunt concepute special pentru micul dejun pot fi servite cu lapte degresat. Poti adauga si o banana si o lingura de iaurt dietetic pentru un mic dejun perfect echilibrat.

Pentru un mic dejun mai prelungit din weekend

– doua feliute de carne macra, bacon prajit in interiorul unei baghete proaspete sau intre doua felii de toast integral. Poti adauga salata verde, rosii si folosi ketchup in loc de maioneza pentru a nu ridica nivelul de grasimi din mancare. Bea un pahar de suc de portocale – acesta iti va da anti-oxidantul vitamina C, care te poate ajuta si la absorbtia de fier.

– oua jumari cu sunca sau carne macra. Oul este o buna sursa de proteine si vitamina A, iar carnea iti va oferi carbohidrati. Poti adauga cateva felii de somon afumat care iti va mari necesarul de ulei de peste, ajutandu-te sa-ti protejezi inima, articulatiile si pielea.

– scortisoara. Presara un ou cu o jumatate de lingurita de scortisoara si o jumatate de lingurita de zahar maro. Ia doua felii de paine si da-le prin amestecul de ou. Prajeste-o pentru cateva minute pe fiecare parte. Presara doua linguri de branza si felii de piersica proaspata. Delicios si sanatos!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea