Ce trebuie sa stim despre nivelul colesterolului

Colesterolul este asociat, in general, cu mancarurile bogate in grasimi, insa doar 25% din aceasta substanta ajunge in organism prin aport alimentar. Restul de 75% din colesterol este produs de ficat si este esential pentru mentinerea sanatatii tale.

Colesterolul „rau”

Cea mai mare parte din colesterolul din sange este purtata de lipoproteine cu densitate scazuta (LDL). Acest colesterol este considerat „rau” deoarece, in combinatie cu alte substante, poate duce la blocarea arterelor.

O dieta bogata in grasimi saturate (carne grasa, prajeli, sosuri, maioneze, produse de patiserie) nu va face altceva decat sa creasca si mai mult nivelul colesterolului.

Colesterolul „bun”

O treime din colesterolul din organismul tau este purtat de lipoproteinele cu densitate inalta (HDL). I se spune colesterol „bun” deoarece ajuta la indepartarea celui „rau” si previne depunerea acestuia pe peretii arterelor.

Cu cat nivelul de HDL este mai ridicat, cu atat vei fi mai sanatoasa si vei avea sanse mai putine de a suferi de boli cardiace. Este recomandat sa incluzi in dieta zilnica alimente bogate in grasimi nesaturate. Acestea se gasesc, in general, in uleiurile vegetale, avocado, nuci si seminte oleaginoase.

Acizii esentiali Omega 3 si Omega 6 sunt necesari pentru o alimentatie sanatoasa, insa ei nu se pot sintetiza singuri, astfel ca, vrei, nu vrei, te lovesti si de grasimile saturate.

Colesterolul din copilarie

Unele studii arata ca nivelul de colesterol din sange poate creste inca din copilarie, fapt ce duce mai tarziu la dezvoltarea arterosclerozei sau a unor boli cardiace. Tocmai de aceea nu este recomandat consumul de alimente nesanatoase in timpul cresterii. Produsele fast-food si cele de patiserie ii atrag pe copii, dar le poate face rau mai tarziu.

Factori ce pot creste nivelul de colesterol
• Fumatul poate fi una dintre cauzele cresterii nivelului de colesterol. Studiile arata ca daca te lasi de fumat, nivelul colesterolului poate scadea cu pana la 10%.
• Sedentarismul este o alta cauza posibila care duce la cresterea colesterolului. Este recomandat sa practici exercitii fizice in mod regulat. Acestea vor pune sangele in miscare, vei fi mai dinamica si mai sanatoasa.
• Inaintarea in varsta creste riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol in sange, dar acest factor este incontrolabil. Dupa depasirea varstei de 20 de ani, nivelul colesterolului incepe sa creasca, in mod natural.
• Greutatea in exces favorizeaza micsorarea colesterolului bun (HDL) din sange, deoarece organismul stocheaza prea multe calorii si trigliceride.
• Stresul iti afecteaza stilul de viata si, intr-o anumita masura, poate favoriza cresterea nivelului de colesterol. Cand esti nervoasa sau agitata, ai tendinta de a consuma dulciuri sau mancaruri bogate in grasimi, iar hormonii de stres favorizeaza producerea de colesterol.

Nivelul optim de colesterol

In cazul unui adult, un nivel bun de colesterol este mai mic de 200 mg/dl. Intre 200 si 239 mg/dl se considera ca este un nivel la limita al colesterolului, iar ce depaseste 240mg/dl deja inseamna colesterol peste limita.

Vaertizare, testeaza-ti nivelul de colesterol

Este indicat sa-ti testezi nivelul de colesterol o data la cinci ani. Testul este asemanator oricarei alte analize a sangelui
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea