Piper alb, roşu, negru sau verde ?

Unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria românească şi europeană, piperul are importante efecte benefice asupra organismului. Stimulează papilele gustative şi secreţia sucurilor digestive, motiv pentru care utilizarea sa în mâncăruri ajută la o digestie mai bună. Contribuie la încetinirea înmulţirii bacteriilor din tractul intestinal şi previne formarea gazelor. Prin urmare, este recomandat la orice masă, în oricare dintre cele 4 forme ale sale: piper negru, alb, verde sau roşu.

Piperul alb
După cum probabil aţi observat deja dacă l-aţi folosit în mâncare, piperul alb este mai iute decât piperul negru dar are o aromă mai slabă. Este folosit cu precadere în mâncărurile în care este necesară adăugarea iuţelii fără a afecta însă aroma sau culoarea mâncării. Se obţine prin culegerea boabelor complet coapte care sunt ţinute apoi în apă până se decojesc. Partea atât de albă este de fapt miezul fructului.

Piperul negru
Cel mai popular tip de piper, piperul negru se obţine din boabe de culoare verde culese aprope de perioada de coacere dar înainte de a fi complet coapte. Boabele se înnegresc în timp ce sunt ţinute la uscat la temperaturi medii. Are o aroma puternică şi un gust foarte iute.

Piperul verde
Piperul verde şi cel negru sunt cele mai aromate tipuri. Pentru a obţine această culoare, boabele de piper se recoltează devreme şi se conservă fie prin tratare termica la temperaturi mari, fie în sare sau oţet. Este mai puţin iute datorită faptului că este recoltat înainte de a se coace. Este utilizat preponderent în prepararea sosurilor pentru friptură şi grătar şi a muştarului. În general se recomandă utilizarea lui în acele mâncăruri cu gust delicat în care este necesar un tip de piper mai puţin iute.

Piperul roşu
Spre deosebire de celelalte tipuri de piper, cel roşu este puţin dulce. Este considerat mai iute şi mai aromat decat piperul verde.

Am cunoscut oameni alergici la piper şi care nu suportă nici măcar ideea de a-l ştii în mâncare, cunosc oameni care adoră anumite tipuri de piper, fiecare după gustul lui, dar eu nu îmi imaginez o mâncare făcută de mine fără strop de piper datorită aromei speciale pe care o dă bucatelor.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea