Ceai verde sau ceai negru?

Ceaiul este o bautura atat de apreciata incat este cea mai consumata din lume dupa apa. Este atat de indragita incat a intrat in folclorul multor popoare, iar chinezii i-au dedicat un proverb care spune totul despre cat de iubit este ceaiul : “Mai bine sa stau trei zile fara mancare decat o zi fara ceai”. Multe cercetari s-au facut pentru a demonstra cat de eficient este un ceai, de ce ar treui sa bem ceai si, mai ales, ce fel de ceai ar trebui sa bem.
Dar mai intai ar trebui sa lamurim ce inseamna a bea un ceai. Daca va imaginati ca ceaiul reprezinta orice infuzie din plante, atunci va inselati. Ceaiul este o planta in sine si este clasificat in mai multe tipuri: ceai alb, ceai verde, ceai negru, etc. Este cultivat mai ales in China si Japonia, dar, cum aceasta infuzie de ceai s-a raspandit pe tot Globul, planta se mai cultiva si in Brazilia, Argentina, in zonele tropicale si subtropicale. Extrem de ceruta, extrem de populara, planta in sine sta la baza unei intregi industrii.
Cat de buna este insa pentru sanatatea noastra?

Diferente intre ceai verde si ceai negru.
Prin ce se diferentiaza ceaiul vrede de cel negru in afara de culoare? In primul rand prin modul de obtinere.
Ceaiul verde se obtine prin doua metode. Metoda traditionala japoneza pregateste ceaiul verde prin expunerea frunzelor la abur. Metoda chinezeasca creeaza ceaiul prin gatire uscata in tigaie. Pentru a impiedica procesul de oxidare, ceaiul este procesat in maximum doua zile dupa culegere si astfel planta ne daruieste acea culoare verde-pal, atat de delicata. Aerul fierbinte la care sunt expuse frunzele plantei face ca procesul de fermentare sa nu aiba loc.
Spre deosebire de ceaiul verde, ceaiul negru este este creat prin oxidarea completa a frunzelor inainte de a fi uscate. Cand procesul de oxidare este complet, frunzele se incalzesc si sunt sortate in functie de calitate. Culoarea neagra a frunzelor este data de aceasta oxidare completa pe care o sufera planta.
In Japonia perioadei Kamakura, un calugar numit Eisai evidentiaza in 1211 efectele benefice ale ceaiului verde in cartea sa “Mentinerea sanatatii prin ceai”: “Ceaiul este un medicament miraculos pentru mentinerea sanatatii. Ceaiul are o putere extraordinara de prelungire a vietii. Oriunde o persoana cultiva ceai, va avea parte de o viata lunga.” Dar, ne-am obisnuit ca inainte de a crede niste pareri ale unor oameni, sa ascultam de stiinta si de studiile facute de catre cercetatori. Stiinta este intotdeauna mult mai aproape de adevar.

Efectele benefice ale ceaiurilor
Ceaiul verde si cel negru previn si trateaza foarte multe afectiuni, avand o mare valoare medicala. Se considera ca ceaiul verde are mai multe beneficii decat ceaiul negru, iar aroma sa atat de delicata, poate cea mai delicata din toate ceaiurile, este extrem de apreciata. Ceaiul verde contine foarte putina cofeina, fiind cel mai putin riscant ceai clasic in conditii de consum ridicat. De fapt, acest lucru il diferentiaza de ceaiul negru: continutul de cofeina. Cofeina este cea care face diferenta, de cele mai multe ori.
Ceaiul verde contine fluorina, iar riscul aparitiei cariilor scade dramatic cu aproximativ 50%. Cel mai observabil efect si cel mai dorit este inviorarea organismului, combaterea somnolentei, a oboselii. Ceaiul verde este cu adevarat o planta incredibila, de care trebuie sa profitam cat mai mult.
Dar, sa nu uitam de celalalt soi de ceai: ceaiul negru. Trebuie sa recunoastem ca ceaiurile negre au mai multa cofeina decat cele verzi, dar continutul este mai mic decat cel al cafelei. Este adevarat ca acest lucru il face mult mai popular. Efectele stimulatoare sunt mult mai evidente. Cu toate acestea, ceaiul negru este un foarte bun protector al organismului impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Cei care au o tensiune mica, sunt hipotensivi, ar trebui sa bea acest ceai, caci este un foarte bun stimulator cardiac. Excelent in problemele digestive, ceaiul negru trebuie sa fie extrem de iubit de catre femei: fiind un emulsificator pentru grasimi, ajuta foarte mult in reglarea greutatii corporale. Probleme cu rinichii? Ceaiul negru are o actiune diuretica si alaturi de cel verde este extrem de apreciat in aceste cazuri.
Atat ceaiul verde, cat si ceaiul negru este bogat in vitamine si saruri minerale. Printre acestea, cea mai importanta este vitamina C. Consumand zilnic de 2 – 3 cesti, se asigura un aport important de vitamine ca B1, B2, B6, acid folic. Inlocuiti oricand cafeaua cu un ceai verde sau unul negru. Ambele sunt mult mai sanatoase, iar organismul dvs. poate profita de avantajele acestora.

Efecte neplacute ale ceaiurilor
Ati putea spune ca orice ceai, verde sau negru, trebuie sa aiba si contraindicatii. Este un lucru normal. Hipertensivii nu trebuie sa consume in exces. Nu uitati, ceaiurile contin cofeina. Ceaiul verde nu are multa cofeina, are chiar cea mai putin cantitate de cofeina. Hipertensivii pot sa bea o ceasca pe zi, cu o conditie: intrebati-va medicul cardiolog daca va da voie.
In ultima vreme, tot mai multe persoane, mai ales cele tinere au probleme de asimilare a calciului. In aceste cazuri, este bine sa evitati ceaiul negru. Contine cea mai mare cantitate de cofeina. Persoanele care au probleme cu calciul se simt slabite dupa ce beau ceai negru. Iar daca in acel moment, calciul se afla la limita inferioara, acestea pot sa aiba ameteli sau, mai grav, senzatii premergatoare pierderii cunostiintei.
Cu toate acestea, nu ocoliti ceaiurile. Au extrem de multe efecte benefice. Sunt adevarate farmacii, iar organismul nostru poate beneficia de ceea ce ele ne ofera. Orpiti-va cateva minute si savurati aceasta bautura. Dar nu uitati niciodata: nu exgerati. Extremele sunt intotdeauna periculoase pentru trup si suflet. Transformati bautul ceaiului intr-o experienta de viata, intr-un moment de liniste, calm si relaxare.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea