Universul condimentelor „Condimentul primăverii – Cimbrul”

Ştim cu toţii că primăvara, focul digestiv este redus. De aceea sunt recomandate alimentele şi condimentele cu gust picant, amar şi astringent, precum păpădia, salata verde şi multe alte crudităţi. De evitat însă sunt alimentele cu gust dulce, acru şi sărat.
În această perioadă se recomandă hrana uşoară, neprelucrată, proaspătă, cum sunt cerealele integrale în cantităţi mici, legumele şi fructele crude. Încercaţi să înlocuiţi dulciurile pe bază de zahăr şi făină albă cu fructele proaspete, salatele de fructe sau cu fructele uscate.
Adăugaţi puţină miere în salatele de fructe şi condimentaţi-le după gust cu scorţişoară, cardamon, rozmarin, nucşoară, cuişoare sau busuioc.

Este bine de ştiut că hrana gătită nu trebuie să depăşească 50% din totalul alimentelor consumate într-o zi. Alegeţi conopida, lintea, fasolea boabe, orzul, năutul şi evitaţi să gătiţi cu ceapă călită. Folosiţi condimente precum cimbrul, chimenul sau tarhonul.
Este util ca, în fiecare zi, mai ales atunci când încă mai este frig afară, pe lângă crudităţi, să consumaţi şi alimente calde sau cu proprietăţi încălzitoare.

Maceratele la rece din plantele medicinale, încălzite apoi la 40 de grade, din busuioc, cătină, ghimbir, ienupăr, măceşe sau muşeţel, sunt binevenite în meniul zilnic.

Cimbrul, de cultură sau de câmp, are proprietăţi puternic antiseptice şi antioxidante şi acţionează cu succes, mai ales, asupra bolilor aparatului respirator, tuse uscată, bronşită, astm, laringită. Ceaiul de cimbru are darul de a curăţa părţile interne ale organismului. Uleiul de cimbru este un antibiotic puternic, la fel de eficient ca şi cele de sinteză, având avantajul că nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit în caz de amigdalita, infecţii urinare, febră, gripă, infecţii dentare, sinuzită, câte una, două picături de trei ori pe zi. Extern, uleiul de cimbru are efect antifungic şi poate fi folosit inclusiv în zona genitala în cazul candidozei. Să nu uităm că cimbrul face parte din categoria condimentelor ce vor creşte nestingherite chiar şi în balconul casei în ghiveci.

Recomandări esenţiale pentru această perioadă :
Este indicat ca prima masă a zilei să fie luată după ora 10!
Ultima masă a zilei va fi cel târziu la ora 21 (ideal ar fi la ora 19)!
Evitaţi somnul de după masă, pentru că îngreunează digestia şi încetineşte procesele mentale!
Fiecare masă trebuie să conţină şi o salată de legume crude!
Nu consumaţi alimente reci, de la frigider!
Evitaţi mâncărurile acre, dulci, uleioase sau grele!

Alimente- medicament
mere crude sau uscate
miere (nu mai mult de două linguriţe pe zi)
salată verde, crudă, ridichi
hrişcă
condimente: dafin, piper, cardamon, ghimbir, curry, cimbru, cuişoare

Alimente indicate
fructe: caise, cireşe, fructe de pădure, stafide, grepfrut
legume: sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, morcovi, ceapă, ridichi, gulie, păstârnac
ouă (nu mai mult de 3 pe săptămână)
lactate: lapte de capră, brânză de vaci degresată
ulei de porumb, migdale, floarea-soarelui

Alimente care trebuie evitate
fructe: avocado, banane, struguri, papaya, ananas, smochine proaspete
legumele dulci şi zemoase: cartofi, roşii, dovlecei
cereale: orez alb sau brun, grâu, făină albă, pâine albă
nucile şi toate fructele oleaginoase
sare

Dacă am trecut cu bine peste vremea rece şi aşteptăm cu nerăbdare primăvara trebuie să ne gândim şi la organismul noastru care a avut şi el de suferit, chiar dacă nu se observă, de pe urma temperaturilor scăzute. Teoria paşilor mărunţi funcţionează şi atunci când este vorba de alimentaţie.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea