Infuzia perfectă de ceai

Detalii convingătoare

Chiar daca este o metoda simpla, nu toti stim cum sa preparam un ceai (infuzie) pe baza de plante medicinale. Ceaiurile din plante medicinale, preparate cum trebuie, ofera calitati medicale esentiale si energie tamaduitoare. Pregatind si band ceaiuri din plante ne implica in procesul personal de insanatosire si ne invata sa fim constienti de rolul pe care fiecare dintre noi il joaca in propria bunastare. Cu toate ca ceaiurile din plante medicinale sunt eficiente si in problemele de sanatate acute, de scurta durata, ele sunt remediul cel mai eficient in cazul problemelor cronice. Baute in mod consecvent pe o perioada lunga de timp (trei luni si chiar mai mult), ceaiurile din plante medicinale garanteaza in mod treptat (dar sigur) rezultate de lunga durata.
Eu am invatat cinci metode foarte eficiente pentru a pregati o infuzie de ceai “perfect”:

Infuzia in apa clocotita
Se pun plantele intr-un vas care poate fi acoperit bine (o oala cu un capac fix sau un borcan cu un capac care se infileteaza) si se toarna apa clocotita peste ele. Se acopera imediat vasul si se lasa la infuzat 10 – 20 de minute (depinde de planta sau combinatia de plante folosita si de constituientii active care trebuie sa fie extrasi). Dupa aceea se strecoara si se pune infuzia in termos sau intr-o sticla.

Fierberea plantei medicinale
Un ceai medicinal puternic poate fi pregatit astfel: se pune planta medicinal intr-o oala cu apa rece. Se pune oala la foc mic si se aduce la temperatura de fierbere. Exact cand apa incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se acopera. Se lasa la infuzat pe o perioada de pana la 10 minute, dupa care se strecoara si se pune intr-un termos/sticla. Prin aceasta metoda obtii un ceai puternic/tare dar aproape ca niciodata nu este necesar si nici toate plantele nu sunt potrivite pentru aceasta metoda.

Infuzia peste noapte
Aceasta este metoda mea preferata. Astfel sunt extrase si vitaminele si mineralele pe langa ceilalti componenti activi din planta medicinala. Aceasta metoda , pe langa calitatile medicinale, iti asigura o bautura nutritiva si este minunata ca inlocuitor al suplimentelor de vitamine si minerale.
Se pune planta medicinale (sau combinatia de plante medicinale) intr-un borcan cu capac, se toarna apa clocotita si se acopera imediat. Se lasa la infuzat peste noapte (6-10 ore), dimineata se strecoara si se pune intr-o sticla curata (sau in acelasi borcan ).

Infuzia la rece
Aceasta infuzie se foloseste in cazul anumitor plante medicinale (cum ar fi vascul sau radacina de tataneasa) a caror constituienti activi pot fi distrusi in apa clocotita.
Se pune planta medicinale intr-un vas curat (preferabil din sticla sau portelan) si se toarna apa rece de izvor. Se acopera si se lasa la infuzat pentru cateva ore (peste noapte). Se strecoara si se pune intr-o sticla.
In anumite cazuri, se face o combinatie intre infuzia plantei medicinale in apa clocotita (prima metoda) si infuzia sa in apa rece (ca in aceasta metoda). De exemplu, se infuzeaza o anumita planta medicinal (sau combinatie de plante medicinale) in apa rece, se strecoara si infuzia se lasa de-o parte. Peste aceeasi planta se toarna apa clocotita, se acopera si se lasa la infuzat. Se strecoara si se lasa la racit si pe urma se combina cu infuzia la rece. Astfel, primesti atat constituientii activi ce pot fi extrasi in apa rece, cat si cei ce pot fi atrasi in apa clocotita.

Infuzia la soare sau la luna
Ai considerat vreodata sursa de lumina a soarelui sau a lunii ca un ajutor in prepararea infuziilor? Atat soarele cat si luna, cu toate ca au campuri energetice foarte diferite, furnizeaza o sursa de caldura intensa dar in acelasi timp delicata, folositoare in extragerea energiei vindecatoare a plantelor medicinale. Lumina soarelui ofera plantelor medicinale o caldura interioara si vitalitate, in timp ce lumina lunii ofera energii feminine.
Pentru a face o infuzie la lumina soarelui, se pune planta medicinala intr-un borcan de sticla transparenta, se toarna apa rece de izvor si se acopera ermetic. Se pune borcanul in lumina directa a soarelui si lasa sa se infuzeze pentru cateva ore.
Cand pregatesti o infuzie la lumina lunii invoci intuitia, aspectele fascinante si misterioase ale vietii. Tu invoci astfel necunoscutul si eliberezi aceea energie lunara de care omenirea s-a temut dintotdeauna (de unde crezi ca vine termenul “lunatic” ?) – acea energie a noptii mistica, fascinanta, salbatica.
Pentru a pregati o infuzie la lumina lunii, pune planta medicinala (sau combinatia de plante) intr-un vas de cristal deschis sau intr-o cupa din sticla. Cel mai bine ar fi sa folosesti (daca se poate) plante verzi, proaspat culese si flori. Acopera planta cu apa proaspata si pune vasul direct in lumina lunii. Nu acoperi vasul decat daca sunt multe insecte in jur. In acest caz, acopera cu o panza alba (cu cat este mai transparenta cu atat mai bine). Lasa la infuzat toata noaptea si bea aceasta infuzie dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit. Aroma infuziei este subtila dar plina de farmec.

M.T.
Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea