Meniu zilnic vegetarian echilibrat

Este adevarat ca hrana de origine animala nu este singura sursa de proteine. Si vegetalele contin proteine asimilabile. Dar, in timp ce proteinele din carne sunt complete (contin toti aminoacizii indispensabili), proteinele vegetale sunt incomplete. Pentru ca organismul sa le poata asimila, trebuie asociate cereale cu legume.

Gasim aceasta asociere in tarile in care carnea nu face parte din meniul zilnic: orezul si lintea, in India; graul si mazarea in tarile magrebiene; porumbul si fasolea rosie in America de Sud. Cei care doresc, asadar, sa renunte la carne, trebuie sa aiba grija la calitatea vegetalelor pe care le consuma si sa le asocieze in asa fel incat sa evite carentele.

Vegetarienii sunt deseori lipsiti de anumiti micronutrienti ca, de exemplu, fierul. Pentru a optimiza absorbtia acestuia, se recomanda consumul de vitamina C (din portocale, lamai, mere, patrunjel).

Micul dejun: suc de fructe si/sau legume, paine integrala si migdale, nuci sau susan.
Pranz: salata de cruditati cu ulei presat la rece, legume, cereale, ciuperci, eventual oua, branza (animala sau de soia).
Gustare: un fruct sau compot de fructe uscate.
Cina: legume crude sau gatite, branza (animala sau de soia) sau pate vegetal.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea