Şi totuşi, cât de des trebuie să mâncăm fructe?

Recomandări sănătoase

Sunteţi de acord cu mine că pentru a ne bucura de bună-dispoziţie şi energie, nu trebuie să mâncăm vagoane de morcovi, tone de mere şi să bem cisterne de suc odată. Poate doar dacă ne gândim la consumul pe un an…altfel nu nu este de folos.
Dar mai bine haideţi să trecem de la perspectiva macro la cea micro şi să ne concentrăm asupra zilei de astăzi. Ne interesează ce se intamplă „aici şi acum” şi ne mai interesează şi răspunsul la întrebarea: cât de des trebuie să mâncăm legume şi fructe? Răspunsul meu: este suficient de 5 ori pe zi!

Dacă din reflex veţi spune „O nu, nu voi mânca morcov în fiecare zi”, vreau să vă liniştesc. Un înlocuitor excelent al legumelor şi fructelor este, de exemplu, sucul de fructe (un pahar înseamnă tot o porţie). Şi apoi, nu trebuie sa ronţăiţi doar morcov crud; acesta poate fi consumat ca ingredient într-o salată sau într-un amestec congelat. Practic, legumele şi fructele sub orice formă sunt, ne oferă vitaminele necesare pentru o funcţionare corespunzătoare. În bogata gamă de posibilităţi culinare, veţi găsi cu siguranţă ceva potrivit, care vă va face să mânancaţi cu o adevarată plăcere legumele şi fructele.

Cel mai bine este daca impartim fructele, legumele si sucurile in 5 portii, pe care sa le consumam de-a lungul intregii zile, deoarece organismul nostru nu poate inmagazina mai multe vitamine si minerale. De aceea, trebuie sa-i oferim in mod regulat noi portii de legume, fructe si sucuri, pentru a completa necesarul.

Cum putem face asta? Consumand fructe si legume in orice forma: proaspete, congelate, in compot, uscate… si, bineinteles, putem, ba chiar trebuie, sa bem sucuri! Sanatatea apare sub diverse forme si fiecare este la fel de buna. Important este sa nu uitam ca 5 portii de legume, fructe sau suc de fructe sunt o sursa de compusi nutritivi ce ne asigura vitamine si minerale valoroase1. O dieta bazata pe fructe si legume ne ajuta sa ne mentinem o greutate buna si, de asemenea,) ne ofera forte vitale!

Si, in incheiere, inca o intrebare: copilul tau refuza sa manance la pranz sau la cina si face nazuri cand are farfuria in fata? Servindu-i alimente colorate, din legume si fructe, ii vei stimula nu numai papilele gustative ci si … imaginatia! Un crocodil din castravete? Un mar cu ochi? Copiilor le plac astfel de lucruri. Imaginatia este pentru ei cea mai gustoasa!

Asadar, care este raspunsul meu cel mai scurt la intrebarea: cat de des trebuie sa mancam legume si fructe plus sa bem sucuri? Raspunsul este: zilnic! Si mai bine – de 5 ori pe zi! Si, cel mai bine ar fi să o facem împreună cu toată familia!
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea