Superstiţii, datini şi obiceiuri din „Duminica Floriilor”


Din timpuri străvechi, această zi a născut diferite obiceiuri, superstiţii şi tradiţii, în funcţie de zone. Iată câteva dintre acestea:

– O alta denumire data sarbatorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru ca, in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
– Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intampinat Isus, atunci cand a intrat in Ierusalim.
– In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita.
– Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.
– In anumite zone, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata. Oglinda o pot folosi la farmecele de dragoste, sanatate.
– Femeile gatesc bucate alese si placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor.
– Pomii fructiferi sau butucii de vie impodobiti pentru a da rod bogat si manos.
– In aceasta zi este bine sa se aeriseasca hainele
– Se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul.
– Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.
– Nu trebuie sa te speli pe cap in aceasta zi, caci vor albi. Se pot spala totusi, dar numai cu apa sfintita.
– La miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos.
– Cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui.
– Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta
isi va pune.
– Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
– De Florii, este bine sa mananci peste, este cum se spune dezlegare la peste.
Din timpuri stravechi, aceasta zi a Floriilor a nascut diferite obiceiuri, superstitii si traditii, in functie de zone.
Iata cateva dintre ele:
– O alta denumire data sarbatorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru ca, in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.
– Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intampinat Isus, atunci cand a intrat in Ierusalim.
– In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita.
Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.
– Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si in prima zi de Pasti.
– De Florii, este bine sa mananci peste, este cum se spune dezlegare la peste.
– In anumite zone, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata. Oglinda o pot folosi la farmecele de dragoste, sanatate.
– Femeile gatesc bucate alese si placinte pe care apoi le dau de pomana saracilor.
– Pomii fructiferi sau butucii de vie impodobiti pentru a da rod bogat si manos.
– In aceasta zi este bine sa se aeriseasca hainele
– Se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul.
– Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.
– Nu trebuie sa te speli pe cap in aceasta zi, caci vor albi. Se pot spala totusi, dar numai cu apa sfintita.
– La miezul noptii se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos.
– Cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui.
– Cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune.

Echipa Culinar.md urează cu drag tuturor florilor un călduros LA MULŢI ANI!

 

Un comentariu


  1. TRAIASCA ROMANIA MARE IN TOATE ANOTIMPURILE DIN DACIA STRABUNA!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea