Superstiţii de Paşte

Într-un lighean se pune un ou rosu, în unele locuri doua, si o moneda de argint. Deasupra se toarna apa proaspata, adusa chiar atunci de la fântâna. Toti ai casei se spala, rând pe rând, dându-si fiecare cu oul cel rosu peste obraz si zicând: “Sa fiu sanatos / sanatoasa si obrazul sa-mi fie rosu ca oul; toti sa ma doreasca si sa ma astepte, asa cum sunt asteptate ouale rosii de Pasti; sa fiu iubit / iubita ca ouale în zilele de Pasti”. Dupa aceea, luând fiecare piesa de argint în mâna si dând cu dânsa de asemenea peste fata zice: “Sa fiu mândru / mândra si curat / curata ca ragintul”. Fetele mai adauga si cuvintele: “Sa trec la joc din mâna ca si banul; sa fiu usoara precum cojile de oua, care trec plutind pe apa”. Multe femei spun ca de aceea îsi dau cu oul pe fata, fiindca ar dori ca fata sa le fie întotdeauna neteda si ferita de cosuri, de orice soi de bubulite.
În unele locuri, se pun în lighean si crengute de busuioc. Se zice ca acei ce se spala astfel, vor fi onorati precum e onorat busuiocul.

Se spune ca ducand acasa ramuri de salcie sfintita in Duminica Intrarii in Ierusalim si punandu-le pe tocul usii, ferim casa de duhuri rele.

Lumanarea cu care s-a luat Lumina de la biserica in noaptea Invierii, trebuie pastrata. Superstitia spune ca de-a lungul anului, ea poate fi aprinsa in caz de furtuna, calamitate sau necaz mare.

Despre cei care ciocnesc ouale de Paste, se spune ca se vor intalni pe lumea cealalta. Cel ce sparge oul are dreptul sa-l ia; daca celalalt refuza sa i-l dea, acesta il va manca stricat pe lumea cealalta.

M.T.

 

Un comentariu


  1. O traditie care se respecta in familia noastra de cind eram copila.Foarte frumoasa ceremonie.Paste fericit tuturor!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea