Istoria grătarului

E 1 MAI…afară vremea  este frumoasă, cum poţi să îţi faci ziua mai bună decât să pregăteşti ceva pe grătar în aer liber? Carne…legume…totul se poate face foarte gustos pe grătar. Dar ştiţi care au fost vremurile şi obiceiurile îndepărtate când oamenii au început să gătească pe grătar? Haideţi să facem o incursiune în istoria „grătarului”.

Începuturile gătitului la grătar

In vremurile indepartate ale gratarului, oamenii pregateau focul si gateau lagratar din necesitate, aranjand lemnele intr-o gramada, stropeau cu lichid inflamabil si se mirau atunci cand flacarile cuprindeau chiar si locuinta. In vremurile noastre, prea mult lichid inflamabil schimba gustul mancarii si in plus exista numeroase optiuni si sisteme pentru a aprinde focul gratarului fara a mai folosi substante inflamabile. Acum exista de asemenea si optiuneagratarelor cu gaz, cu dispozitiv de aprindere incorporat. In trecut, oamenii erau interesati sa-si asigure hrana necesara supravietuirii, erau preocupati ca mancarea sa reziste pe timp de foamete si razboi, fiind mai putin interesati de prepararea sosurilor si de curatenie. Inca din cele mai vechi timpuri, omul a gatit deasupra unui foc deschis, afumand carnea preparata la gratar pentru a o conserva mai bine. Dar de unde a aparut termenul de „barbecue”? Se pare ca nimeni nu stie sigur. Unii specialisti fac asocieri cu termenul indian „barbacoa”cunoscut drept un procedeu de gatit pe carbuni incinsi. Unele dictionare americane definesc verbul „to barbecue” ca „a frige carnea deasupra unui foc neacoperit”. O alta varianta de provenienta franceza, ar fi „barbe a queue” care inseamna cap-coada, aceasta reprezentand singura modalitate de a gati si a manca o friptura de porc la gratar. Practic vorbind, dupa cum sustin numerosi specialisti ai zilelor noastre, barbecue-ul reprezinta un procedeu de a gati lent la gratar, la temperaturi scazute si foc linistit. Se pare ca acest procedeu a fost introdus de cowboy americani ai secolului al-XVIII-lea, care, alaturi de traditionala mancare din boabe de fasole uscata, preparau bucatile de carne de vita ce necesitau timp de fierbere indelungat, pentru a se fragezi carnea.

Chiar si in zilele noastre, aroma carnii afumata la gratar, trezeste nostalgia Vestului Salbatic, cand se gatea in aer liber, sub cerul instelat. Incepind cu secolul al XIX-lea, conceputul de barbecue a ajuns sa fie nelipsit la picnicuri, la petrecerile private sau la adunarile politice organizate in aer liber. Gatitul la gratar a furnizat primele preparate care au hranit masele de oameni indiferent de varsta, apartenenta la clasa sociala sau rasa, adunandu-se in jurul gratarului pentru a se bucura impreuna de mancare si de aer curat sau pentru a asculta discursuri politice. Un lucru este cert, de la omul cavernelor pana la cel modern, mancarea gatita in aer liber,la gratar, are o traditie indelungata. Exista numeroase posibilitati de a gati in aer liber, de la a utiliza gratarul cu carbune pana la grill-ul cu gaz. Astfel, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, se pot incerca, seara de seara, metode si retete de a prepara hrana deasupra focului.

Grătarul in zilele noastre

Pentru iubitorii gatitului in aer liber care vor sa termine fripturile cat mai repede si cat mai usor, cu putina murdarie si fara foarte multe pregatiri,gratarul cu gaz este solutia ideala. Gratarele moderne cu gaz sunt prevazute cu butoane de aprindere, se asteapta 5-10 minute dupa care gatesti pe foc in aer liber, fara eforturi deosebite. Pentru o friptura crocanta, usor afumata,gratarul cu carbuni este mai eficient. Sigur este ca, odata cu trecerea timpului, gatitul la gratar poate fi realizat de fiecare dintre noi, indiferent de tara sau cultura. Se poate gati orice tip de carne, chiar legumele pot fi preparate la gratar iar pentru profesionisti desertul la gratar este provocarea finala.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea