Năutul, o sursă de proteine vegetale

Sărac în grăsimi, bogat în fibre, năutul este un excelent aliment pentru cei care vor să-şi ţină sub control greutatea. Mai puţin folosit şi consumat la noi, trebuie ştiut că năutul este unul dintre cele mai populare legume la nivel mondial, în special în ţările în curs de dezvoltare. Nefiind nici hipercaloric, năutul poate deveni astfel uşor o alegere excelentă şi sănătoasă în bucătăria de zi cu zi a fiecăruia.
Năutul, este unul dintre cele mai vechi alimente. Specia de năut care se cultivă în zilele noastre se numeşte Cicer Arietinum. În urmă cu cinci milenii, năutul era cultivat în bazinul mediteranean, fiind un aliment popular în rândul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma. Astăzi, năutul este extrem de popular în India şi în ţările musulmane, regăsindu-se în nenumărate feluri de mâncare tradiţionale în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar şi în Italia (mai ales în Sicilia) şi în Spania.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, boabele prăjite de năut au fost folosite de europeni pe post de înlocuitor pentru cafea.
Ţările cunoscute ca producătoare de năut sunt India, China, Pakistan, Mexic şi Turcia. În Europa, unde principala ţară producătoare de năut este Spania, năutul şi-a câştigat locul datorită entuziasmului europenilor pentru experienţele culinare exotice şi încercărilor de găsire a unei alternative la proteinele din carne.
Boabele de năut se pot consuma ca atare sau în salate. În cazul în care nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate în apă, să se înmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine înainte de a le pregăti, la foc mic. Cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut sunt cele arabe: couscous (cu boabe întregi de năut), houmos (piure de năut) sau falafel (piure de năut prăjit). În diferite colţuri ale lumii, făina de năut se foloseşte pentru produse de panificaţie: în Italia se produce panelli, la Marsilia – panisse, în India – Besan Puda, în timp ce în Iran şi Afganistan făina de năut este folosită la prepararea biscuiţilor.
Pasta de năut poate fi folosită ca sos pentru legume.

Curiozităţi inedite despre „năut”
Năutul era considerat ingredient de bază în prepararea nechezolului, cafeaua surogat a României comuniste. Adevărul e însa altul, iar faptul că năutul ar fi compus nechezolul e mai degraba un mit. În fapt, nechezolul era făcut în principal din boabe prăjite de ovăz, nu de năut.
Deşi multă lume crede că năutul este doar bej la aspect, există mai multe sortimente, cum ar fi năutul roz, negru, verde sau maroniu.
(M.T.)

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea