Caloriile suplimentare se transformă în celulită

Caloriile suplimentare se transforma in celulita la doar trei ore dupa o masa copioasa, avertizeaza cercetatorii britanici de la Universitatea Oxford, informeaza dailymail.co.uk. Desi pare un cliseu pentru a-i motiva pe aceia care tin o cura de slabire, aceasta teorie este cat se poate de adevarata, afirma oamenii de stiinta.

Dupa masa, grasimile sunt depozitate in zona taliei, in doar cateva ore, mult mai repede decat se credea in trecut. In primele trei ore dupa o masa copioasa, echivalentul a doua sau trei linguri din grasimea continuta in alimentele servite se depoziteaza in aceasta zona a corpului.
Daca aceeasi persoana mananca din nou dupa trei ore, grasimea se aduna si mai mult in zona taliei.
Mesele servite la ore tarzii sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Descoperirea potrivit careia o persoana poate „sa devina grasa” intr-un interval de doar trei ore contrazice credinta larg raspandita in randul oamenilor, potrivit careia cresterea in greutate este un proces gradual.
Savantii credeau ca grasimea din alimente este transportata din stomac in sange, de unde poate fi folosita de muschii care au nevoie de energie. Se credea ca acele cantitati in exces sunt indepartate, lent, din sange si depozitate in tesuturile adipoase din jurul taliei, coapselor si picioarelor.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford au evidentiat insa existenta unui proces mult mai complex, dar si mai rapid. Experimentul lor a beneficiat de ajutorul oferit de voluntari care au mancat grasimi, al caror parcurs prin organism a putut fi monitorizat. Este nevoie de o singura ora pentru ca grasimile sa fie descompuse in intestin si apoi sa intre in fluxul sangvin sub forma unor mici molecule.
Moleculele sunt apoi imprastiate in organism – insa parcursul lor nu dureaza prea mult -, inainte de a fi „fixate” si depozitate. „Acest proces este foarte rapid. Celulele din tesutul adipos din jurul taliei prinde moleculele de grasime aduse de fluxul sangvin si le incorporeaza in structura lor, unde sunt depozitate”, a explicat Fredrik Karpe, profesor de medicina a metabolismului, coordonatorul studiului.
Doar o mica parte din grasimile servite la micul dejun urmeaza acest traseu. Dar la ora pranzului, cantitatea de grasimi captate ajunge pana la 50% din cantitatea totala de grasimi acumulate pe parcursul unei zile intregi. Acest fapt se datoreaza modificarilor hormonale care intervin in partea a doua a zilei, care permit tesutului adipos sa capteze mai usor moleculele de grasime si sa le depoziteze in zona taliei.
La o masa care contine 30 de grame de grasime, doua sau chiar trei linguri de grasimi se aduna cu mare rapiditate in zona taliei. Vestea cea buna consta in faptul ca acest sistem de depozitare este doar temporar, iar grasimea depozitata este repede eliminata sau mobilizata pentru „a hrani” muschii. Daca o persoana mananca insa prea mult, atunci situatia devine total diferita.
„Daca mancati prea mult, atunci organismul nu mai intra in aceasta faza a mobilizarii grasimilor. Va exista doar o acumulare constanta si veti incepe sa va ingrasati”, explica profesorul Karpe.
Descoperirea savantilor de la Oxford a fost realizata intr-o perioada in care presa internationala a publicat o serie de studii potrivit carora grasimea depusa in jurul taliei este deosebit de periculoasa si ar putea scurta viata persoanelor in cauza cu cativa ani. Intr-un studiu prezentat saptamana trecuta la Congresul European in privinta Obezitatii, oamenii de stiinta au dezvaluit secretul unei vieti lungi si sanatoase: mentineti-va circumferinta taliei la o valoare care sa nu depaseasca jumatatea inaltimii (in centimetri).
Medicul Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental pe probleme medicale, a spus ca grasimile acumulate in zona taliei produc substante chimice mai periculoase si se afla mai aproape de organele vitale din organism, in comparatie cu grasimile de pe fese, coapse si solduri.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea