Dieta care îţi revigorează organismul după boală


Regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare, care sa tonifice si sa intareasca organismul, stimuland capacitatea acestuia de regenerare si vindecare. Regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare. Optati pentru alimente ale caror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Iaurtul reprezinta un aliment medicament ce nu trebuie sa lipseasca din dieta convalescentilor.

Convalescenta reprezinta perioada de recuperare de dupa o anumita boala, o perioada de tranzitie in care organismul se intremeaza, ajungand treptat la starea de sanatate maxima, cea de dinainte de boala. Se stie ca alimentatia detine dintotdeauna rolul principal in mentinerea sanatatii, cat si refacerea acesteia. Nu se poate ajunge la o recuperare deplina doar prin respectarea tratamentelor medicamentoase recomandate de medic, ci acestea trebuie insotite si de un regim alimentar echilibrat.
Prin urmare, regimul alimentar specific perioadei convalescentei trebuie sa fie unul bogat in substante hranitoare, care sa tonifice si sa intareasca organismul, stimuland capacitatea acestuia de regenerare si vindecare. Chiar daca dieta specifica convalescentei variaza in functie de tipul bolii de care a suferit persoana respectiva si ca atare necesitatile nutritionale sunt si ele diferite de la caz la caz, exista insa anumite reguli, restrictii si recomandari alimentare generale de care trebuie neaparat sa tineti cont daca doriti sa accelerati procesul de vindecare.

In aceasta perioada de redobandire a sanatatii fizice si psihice de dinainte de boala, consumati alimente apreciate pentru capacitatile lor de vindecare a organismului si de intarire a sistemului imunitar. Deoarece functiile organismului nu au revenit in totalitate la capacitatile maxime, optati pentru alimente ale caror digestie nu va supune organismul unui efort suplimentar. Optati asadar pentru alimente placute la gust cu un continut vitaminic si mineralic ridicat. Este recomandat sa cresteti aportul de legume si fructe ce contin vitaminele A, C si E sau de minerale precum fier, zinc sau magneziu, ce diminueaza starile de oboseala fizica sau nervoasa, favorizand fortifierea organismului.

Morcovii, usturoiul (consumat cu moderatie), legumele radacinoase, carnea de peste alba sau de pui, supele concentrate de legume (cea de telina este excelenta), salate de fructe (kiwi, struguri, citrice, fructe de padure – fructe proaspete bogate in vitamina C), sucurile obtinute din fructe si legume proaspete, fara adaosul unor indulcitori precum zaharul nu trebuie sa lipseasca din dieta in perioada de recuperare dupa boala. Spanacul, stevia sau urzicile sunt indicate mai ales pentru efectul lor de detoxifiere si de curatare a sangelui si datorita aportului de minerale. Pe de alta parte, evitati sa consumati mancaruri foarte grase, prajeli (ouale trebuie preparate prin fierbere, nicidecum prin prajire), carne rosie, alimente amare, foarte acre sau usturate, precum si alimente ultraprocesate ca zaharul, painea alba (ce contine faina alba rafinata) sau orezul decojit..

O lingurita de miere dimineata pe stomacul gol are un efect pozitiv asupra organismului. Se stie ca mierea contine numeroase substante biologice active, contribuind in acelasi timp la stabilizarea tensiunii arteriale si la grabirea procesului de vindecare. In plus, contine o cantitate de antioxidanti similara unor alimente precum merele sau spanacul. Printre condimentele permise si recomandate se numara cimbrul si busuiocul.
Iaurtul este un aliment medicament ce nu trebuie sa lipseasca din dieta convalescentilor. Consumati iaurt natural, fara indulcitori sau arome de fructe caci reprezinta o sursa importanta de calciu si proteine, stimuland sistemul imunitar si ajutand in acelasi timp la refacerea florei intestinale. De asemenea, feriti-va sa consumati bauturi acidulate (chiar si apa minerala, daca este carbogazoasa), bauturi foarte reci sau continand cofeina, carne de porc sau cascaval, mazare, fasole boabe. Consumati cateva migdale pe zi. Acestea sunt benefice pentru creier si sunt bogate in magneziu, fier si vitamine din complexul B. De asemenea, laptele de migdale constituie un adevarat tonifiant natural pentru organism.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea