O dimineaţă sănătoasă cu cereale integrale


Cerealele alimentare sunt bazate de obicei pe prelucrate din porumb, grau, orez, orz sau ovaz si reprezinta un aliment care se muleaza pe cerintele unui consum zilnic complet, mai ales la micul dejun. Cu un aport mare de energie, ele sunt mai putin recomandate ca masa de seara.  Pentru a extrage toate beneficiile cerealelor, este necesar sa apelam la variantele din faina integrala. Diferenta intre faina integrala si cea normala este ca ce integrala pastreaza rezultatul intreg al macinarii, cu toate cele trei straturi ale bobului: stratul exterior – bogat in fibre, stratul interior- cu continut de amidon si partea interna, bogata in substante nutritive.

Importanta micului dejun
Dezvoltati un obicei din a lua micul dejun chiar daca tineti o dieta.
Micul dejun nu poate fi suplinit de nicio alta masa pentru ca ofera fibrele, vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie pe parcursul unei zile de munca. Lipsa mesei de dimineata poate avea multe efecte negative asupra sanatatii: memorie slaba, dificultati in logica, creativitate redusa, iritabilitate, anxietate si stres determinat de senzatia de foame.

In magazine gasim o mare varietate de produse plasate sub numele de „cereale integrale”. De multe ori insa acestea au in compozitie un numar mare de aditivi, coloranti sintetici si indulcitori care contravin ideii de sanatate pe care ar trebui sa o sustina. Desi copiii sunt mai curand atrasi de aceste variante de cereale, este mai bine sa ii obisnuim cu produsele naturale chiar daca poate gustul lor nu este la fel de „spectaculos”.

Fibre – pentru dietele de slabire sanatoase
Prin continutul bogat in fibre, cerealele integrale mentin fluidizarea alimentelor in aparatul digestiv, si astfel previn probleme precum constipatiile, senzatiile de deranj in stomac, dar si afectiuni serioase cum ar fi cancerul intestinal sau afectiuni ale sistemului cardiovascular. Cerealele integrale se regasesc nu de putine ori in tiparul dietelor de slabire. Care este explicatia? Fibrele pe care le contin ofera starea de satietate fara sa ingrase. Necesarul de fibre mai poate fi asigurat si din alte produse de natura vegetala precum legumele, fructele sau semintele.

Minerale, 5% din greutatea corpului
Cerealele, de fapt produsele pe baza de cereale integrale, sunt o sursa importanta de minerale, printre care fierul, magneziul, fosforul sau zincul. Aceste substante nu pot fi oferite organismului decat prin alimentatie, acesta neputand sa si le produca singur.
• Calciul (la fel ca fosforul) sustine starea de sanatate a sistemului osos si a danturii si ajuta la prevenirea osteoporozei si a multor probleme cardiovasculare.
• Fierul intareste sistemul imunitar, amelioreaza semnele de oboseala si reduce riscul aparitiei anemiei.
• Magneziul creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual. Impreuna cu calciul, combate stresul si starile depresive.
• Zincul mareste capacitatea de rezistenta in fata infectiilor, are un rol important in accelerarea vindecarii ranilor si reduce substantial nivelul colesterolului din organism.


 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea