Un aliment de bază pentru o alimentaţie sănătoasă – cerealele


Detalii convingătoare

Este obligatoriu sa consumam zilnic fainoase in cantitate limitata, deoarece au glucide lente (amidon) care nu duc la cresteri bruste ale glicemiei si nu stimuleaza productia de insulina. Cu ajutorul unei cantitati reduse de amidon este furnizata organismului glucoza de care are nevoie si ne va fi mai usor sa rezistam pana la masa urmatoare datorita absorbtiei lente (3-4 ore), care da satietate.

Lipidele ard in “focul” glucidelor, deci pentru a slabi din depozitele de grasime avem nevoie de un aport de carbohidrati la fiecare masa, de preferat carbohidrati complecsi, cum sunt in fainoase.
Deoarece metabolizarea grasimilor, activitatea musculara si creierul necesita glucoza, o dieta sanatoasa contine paine, orez, paste fainoase si cereale in cantitate moderata, pentru ca numai excesul de amidon se poate transforma in grasimi.

Cerealele integrale contin fibre insolubile care accelereaza tranzitul intestinal, previn constipatia si diminueaza riscul de cancer de colon si rect. Fibrele continute in cerealele integrale au efect antioxidant si antiinflamator; impreuna cu vitamina E previn si chiar elimina placile arteriale ce determina arteroscleroza si protejeaza impotriva maladiilor cardio-vasculare. O lingura cu varf de germeni de grau furnizeaza necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.

Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei in creier, mai mult decat mesele bogate in proteine, reducand si pofta pentru dulciuri. Asadar, orice regim pentru slabit trebuie sa contina amidon pentru a fi mai usor de respectat.
Este indicat sa asociem cerealele cu alte alimente pentru a completa absenta altor substante hranitoare necesare organismului. Astfel, produsele fainoase se combina cu carne, peste, branzeturi, lapte, sosuri si legume.

Musli si cerealele de mic dejun din comert sunt foarte bogate in zahar rafinat sau miere, asadar trebuie consumate cu moderatie. Continutul in grasimi al cerealelor de mic dejun este foarte mic, deci variantele fitness cu 0% grasimi nu reprezinta o economie substantiala de calorii, asa cum variantele cu ciocolata nu sunt mult mai calorice. Alegeti dupa criteriul gust, pentru ca aportul de energie e aproximativ acelasi!

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca painea graham, painea prajita si mamaliga au acelasi aport caloric, iar sticks-urile, covrigeii, crackers-urile, pufuletii si popcornul au multe grasimi (margarina sau ulei), deci fac parte din categoria produselor de patiserie care trebuie evitate.

Deoarece carbohidratii lenti sunt esentiali in alimentatie, din cantitatea minima de 100g de glucide pe zi, cel putin jumatate trebuie sa provina din cereale. Zilnic trebuie sa consumam 3 portii de cereale (paine, orez, paste fainoase, mamaliga, cereale de mic dejun).”
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea