Cele mai utile întrebuinţări culinare ale “vinetelor”


Ştiaţi că…

Si in bucataria romaneasca vinetele sunt la mare cautare, insa trebuie sa identificam metodele cele mai sanatoase de a le consuma. Vinetele sunt folosite, de obicei, ca partener pentru alimente mai solide sau considerate principale (cum ar fi carnea sau orezul).

Probabil ati observat ca vinetele absorb mult ulei. Daca doriti sa scapati de acest lucru, presarati inainte sare pe vinetele taiate si lasati-le timp de 30 de minute sa respire. Dupa aceea puteti folosi uleiul cu incredere (cel mai indicat fiind cel de masline).

Salata de vinete este probabil cea mai folosita intrebuintare a vinetelor in bucataria romaneasca, dupa ce vinetele au fost in prealabil coapte (probabil ca tinerea vinetelor pe ochiul de la aragaz, asa zisa metoda romaneasca, va este foarte cunoscuta) . Daca alegeti aceasta varianta, a salatei, incercati sa nu folositi maioneza, chiar daca este de casa, iar ceapa sa o taiati marunt de tot. Tot in bucataria romaneasca vinetele sunt ingrediente de baza in doua preparate importante: musacaua si zacusca.

Vinetele la cuptor sunt insa o delicatesa mai sanatoasa decat exemplele de pana acum: fie le puteti coace intregi, insa trebuie sa le dati gauri cu varfurile furculitei, pentru ca aburul din interior sa poata circula pana la suprafata, fie le taiati felii orizontale si le coaceti alaturi de putin ulei de masline, patrunjel tocat marunt si usturoi maruntit. Puteti presara si bucati mici de branza proaspata sau feta.

In fine, feliile late de vinete facute la gratar reprezinta o excelenta garnitura pentru carne.

Un mic sfat: folositi mereu un cutit de otel atunci cand taiati vinetele, fiindca alte materiale vor intra in actiune cu fitonutrientii, inegrind vanata.

Desi pe plan mondial exista trei tipuri mari de vinete, cele clasice (cunoscute de romani), albe si mici si lunguiete, prima varianta este cea mai folosita in bucatarie.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea