Sănătatea din interiorul unui pepene


Detalii convingătoare

Datorită miezului zemos, dulce, parfumat şi răcoritor, pepenele verde este un fruct vedetă din vară până toamna târziu. Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei).

Contribuie la detoxifierea organismului

Miezul acestui fruct zemos este un cocteil de apă (peste 90 la sută), zaharuri naturale şi numeroşi nutrienţi, printre care enzime, acizi organici, licopen (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant şi stimulent imunitar).

O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, pepenele roşu este recomandat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, dar şi persoanelor care consumă alimente nesănătoase.

Şi murat este un deliciu

Pepenele verde face parte din categoria murăturilor foarte gustoase, folosite drept garnitură la preparatele din carne la mesele festive de sărbători. Murat, acest fruct îşi păstrează în bună parte calităţile. Reumaticii, cardiacii şi bolnavii de ulcer trebuie să consume cu moderaţie aceste murături. Iată o reţetă prin care fructul se păstrează foarte bine toată iarnă:

Ingrediente: 10 pepeni mici, din soiul celor care se murează, 10 cas¬¬tra¬¬veţi, gogonele, câteva frunze de ţelină şi de hrean, 3 litri de apă, 25 g de sare la un litru de lichid.

Preparare: legumele spălate se pun într-un borcan, iar deasupra se pun condimentele. Se fierbe apă cu sare. După ce s-a răcit, se toarnă peste legume. Bine legate, borcanele se păstrează la loc răcoros.

Are efecte antistres

Datorită nutrienţilor din compoziţia sa, vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (potasiu, magneziu) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică.

Două-trei felii de pepene consumate în dimineaţa unei zile cu un program foarte încărcat au un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoanele care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi îşi stabilesc mai bine priorităţile.

Remediu natural pentru rinichi

În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu. Fructul stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. Dieta cu pepene roşu vine în ajutorul suferinzilor de constipaţie, artrită sau de gută.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea