Detoxifierea de toamnă


Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru cura de detoxifiere si, in paralel, pentru cura de vitamine si minerale care sa te faca sa intri in iarna in forma si plina de vitalitate. In plus, bogatia de legume si fructe te imbie, iar ritmul mai domol al toamnei (gata cu peterecerile si noptile pierdute), lasa loc pentru mai multe ore de odihna.

Prelungeste vara

Organismul este programat sa se „curete” singur, primavara si toamna, spune Mila Buchmann, specialist in nutritie si fondatoarea principiului nutritie-vitalitate. „Secretul este sa asiguri organismului tau posibilitatea de a sintetiza vitamina D, ceea ce se traduce prin miscare in aer liber si lumina naturala, un somn sanatos, asociat cu o cura purificatoare si revitalizanta de toamna, pentru a conserva efectele soarelui de vara”, recomanda Mila Buchmann.

La inceputul toamnei, organismul nostru intra incet in relanti, iar matabolismul isi reduce viteza. Daca la aceasta asociem stresul, generator de radicali liberi si o alimentatie dezechilibrata cu prea putine minerale si vitamine, atunci sansele sa te ingrasi si sa inmagazinezi toxinele este maxim. In plus, toxinele vor ramane „in gazda” la tine in organism – in sange, in piele – pana la primavara.

O noua vitalitate

Detoxifierea este la moda. Diferite metode promit eliminarea rapida a toxinelor. Realitatea este diferita. Procesul este unul care trebuie sa functioneze din interior in exterior. Cu alte cuvine sauna, impachetarile, dietele severe sunt doar paleative sau ineficiente daca nu sunt sustinute de un regim alimentar adecvat. „Uitam deseori ca principala sursa de toxine asimilate este alimentatia, iar cateva reflexe simple, vor facilita digestia si te vor ajuta sa fii mereu in forma. Este ca si cum ai beneficia de o cura de detoxifiere permanenta. Beneficiile sunt evidente: vitalitate si un sistem imunitar puternic” spune Mila Buchmann.

Alimentele si regulile

Mila Buchmann sustine ca aceasta cura de detoxifiere de toamna trebuie sa dureze intre trei si patru saptamani, repartizate uniform pe parcursul celor trei luni de toamna calendaristica. Exista trei principii de baza:

1. consumul in orice cantitate si fara rezerve al fructelor si legumelor de sezon – cu precizarea ca in categorie trebuie sa intre toate acelea care ajung la maturitate in intervalul septembrie-noiembrie, crude sau putin fierte pentru a proteja principiile nutritive. Aici intra strugurii, prunele, merele, perele, gutuile, nucile verzi, dovleacul si castanele si urmatoarele legume: varza, conopida si broccoli, telina, vinete, fasolea si verdeturile, asa numita cultura a doua – spanacul, ceapa verde, ridichile, loboda si salata de toamna.

2. mono-dieta – care sa contina doar fructe si legume, asociate dupa culoare, regula suplimentara fiind aceea de a consuma doar fructe si legume verzi, rosii, mov sau galbene (struguri, mere verzi, varza sau struguri negri, vinete si prune ori radacina de telina, conopida, nuci si pere).

3. Ofera-ti in perioada de detoxifiere momente de relaxare, de odihna. „Regula este esentiala, pentru a permite organismului tau sa asimileze bine cotele ridicare de vitamine si minerale pe care le primeste. Relaxarea trebuie sa fie in egala masura activa si pasiva – un somn de minim 8 ore, in 24 de ore si cel putin patru ore de activitate fizica pe zi – de la mersul pe jos, urcatul scarilor, pana la mersul pe bicicleta si alergare usoara. Este obligatoriu un tonus psihic bun, astfel ca aceasta cura nu este recomandata celor care trec prin pase depresive sau a caror activitate depaseste limitele de stres”, spune Mila Buchmann.

La aceasta se adauga alte cateva reguli, pe care fiecare trebuie sa le adapteze la posibilitati si la capacitatea de a respecta dieta.

Dieta se tine una, maxim doua zile pe saptamana din septembrie pana in noiembrie.
In restul zilelor trebuie sa consumi cel putin cinci fructe proaspete pe zi si cat de multe legume, crude sau fierte in abur.
Poti manca ce vrei, dar nu consuma niciodata fructele dupa o masa, ci doar intre mese sau inainte cu cel putin jumatate de ora.
Bea doi litri de lichide pe zi (apa, supe de legume, sucuri proaspete de fructe sau combinatii)
Consuma cel putin o data pe zi cereale integrale.
Evita carnea rosie, consuma carne alba si peste.
Mananca iaurt simplu, in orice cantitate.
Renunta la zahar si foloseste miere.
Adauga tratamentului interior toate tratamentele exterioare: exfoliere, masaj, hidratare.

Reflexe de toamna

„Respecta-ti corpul si nevoile lui”, spune Mila Buchmann. „Nu iti impune un ritm de viata dificil, o dieta exagerata pe care corpul si psihicul tau o vor accepta cu greutate”, continua nutritionistul. Aceasta este impotriva dietelor draconice si a unui regim de viata exagerat de riguros, pentru ca: „Organismul uman este construit pe satisfacerea nevoilor. In timp, prin evolutie, nevoia si placerea s-au amestecat. Asa ca, daca dieta, regimul impus nu ofera si placere, nu va fi eficienta” sustine aceasta.

Toamna predispune la melancolie si depresie. Ca antidot, cura de detoxifiere este de fapt o foarte sanatoasa cura de sanatate cu vitamine si minerale, care stimuleaza si tonifica pshicul. „Merele toamnei au inmagazinat tot soarele veri. La fel si strugurii, la fel si gutuile. Ca sa nu mai vorbim de bogatia de minerale din nucile de octombrie. Pentru ca stimularea organismului sa fie totala, trebuie sa ajuti cura de detoxifiere cu o cura pshica, care sa te ajute sa gasesti un echilibru interior cat mai bun”, sustine Mila Buchmann.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea