Haideţi să mâncăm produse „BIO”


Dar înainte de toate trebuie să ştim ce înseamnă să consumi alimente care au fost produse prin norme stricte, mai respectuoase faţă de mediul înconjurător. Obiectivul este protejarea ecosistemului, dar şi a organismului nostru. La asemenea afirmaţie cu siguranţă urmează şi întrebarea: dar alimentaţia bio este într-adevăr mai bună pentru sănătatea noastră? Ce are ea în plus faţă de cea convenţională?

Numeroase studii arată superioritatea nutriţională a alimentelor biologice. Însă, din punct de vedere ştiinţific, acest lucru nu înseamnă că sunt mai bune pentru sănătate. Studiile clinice, desfăşurate pe o perioadă mare de timp, sunt necesare pentru dovedirea efectelor lor asupra sănătăţii.

Calităţile nutriţionale ale alimentelor bio

Legumele bio conţin mai puţină apă decât legumele „clasice”. Ele sunt deci mai consistente, prin urmare sunt şi mai săţioase. Iată un atu în cazul în care vrei să slăbeşti!
O altă calitate: cum alimentele bio sunt în general mai puţin transformate decât acelea convenţionale, ele sunt deci mai ferme ca şi consistenţă. Această caracteristică este în avantajul dinţilor noştri care, potrivit specialiştilor, suferă din cauza alimentaţiei noastre prea „moi”.
În ceea ce priveşte compoziţia nutriţională, ne aşteptăm ca alimentele bio să fie mai de calitate, să conţină mai multe vitamine, oligoelemente şi alte nutrimente esenţiale.

Mai multe vitamine şi minerale

Rezultatele diverselor studii se contrazic asupra acestui aspect, de aceea este dificil de tras o concluzie. Ultimul studiu a demonstrat că majoritatea fructelor şi legumelor bio conţin mai mulţi antioxidanţi (polifenoli, vitamina C şi E), reputaţi pentru diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare şi cancerigene.

Mai mulţi acizi graşi esenţiali

În ceea ce priveşte carnea şi laptele, este dovedit că cele bio conţin mai puţine grăsimi rele şi mai multe din cele benefice (omega-3).

Proteine

Cerealele şi cartofii bio conţin mai puţine proteine decât omologii lor convenţionali. În schimb, aceste alimente sunt mai bine echilibrate în aminoacizi, substanţe indispensabile pentru buna asimilare a nutrimentelor.
Cerealele bio conţin mai puţin gluten, lucru care le face să fie mai puţin alergice, fapt extrem de important pentru cei care suferă de intoleranţă la gluten.

Mai puţine pesticide

Produsele bio nu conţin pesticide, chiar dacă, uneori, se mai întâmplă să aibă loc contaminări accidentale. În schimb, acesta nu este cazul fructelor şi legumelor cultivate după normele agriculturii convenţionale, care sunt adesea pline de pesticide.
Expunerea organismului uman la pesticide provoacă riscuri crescute de cancer, infertilitate, imunitate scăzută.
Potrivit unui studiu publicat în 2008, aproape 6% din fructele şi legumele convenţionale conţin o cantitate de pesticide superioară limitei maxime autorizate.

(M. T.)

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea