Ce şi cum mâncăm toamna


Oficial în data de 22 septembrie a venit toamna. Dacă mergeţi în piaţă şi totul abundă de culoare, parfum şi varietate: tarabe încărcate de fructe şi legume de sezon care aşteaptă să fie alese şi să ne răsfeţe cu gustul şi calităţile lor. Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant.

Datorită conţinutului foarte bogat în fibre, au un rol important de curăţire a deşeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal. Conţinutul lor în clorofilă oferă organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizează toxinele şi curăţă fluidele vitale din organism. Uşor şi complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât şi cu făinoasele.

Varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles, roşiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special ale sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe impotriva cancerului, a ulcerelor sau diverselor infectii. Bogate in nutrienţi antioxidanţi ca betacarotenul, vitamina C sau seleniul aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.

Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietăţile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuşi Confucius, îl utiliza la fiecare masă. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru efectele sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru binecunoscutele sale calităţi curative.

Usturoiul de asemenea poseda urmatoarele proprietăţi: inhibă tumorile, îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungus precum candida. Usturoiul nu este numai cel mai puternic întăritor natural al sistemului imunitar, el este apreciat şi ca un puternic tonifiant sexual.

Strugurii roşii, merele, prunele, grapefruit roz conţin o substanţă fitochimica numită licopen. Prezenţa în cantităţi mai mari în aceste fructe delicioase, licopenul are efecte pozitive în profilaxia şi tratamentul diverselor formaţiuni neoplazice (cancerul de plămân şi de prostată).

Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari. (cheagurilor de sânge). Antocianinele par să ajute de asemenea şi la oprirea dezvoltării formaţiunilor maligne. Aşadar prin simpla savurare a acestor alimente cu mare densitate nutritiva avem toate şansele să obţinem o forma excelentă, un sistem imunitar funcţional şi o siluetă superbă şi mai ales pregătită pentru iarnă.

Dacă pieţele sunt line şi ne îndeamnă sub toate formele să alegem produse sănătoase pentru organism, de ce să nu dăm o fugă la piaţa şi să plecăm cu sacoşa plină de sănătate. Asta ca să nu mai spun cât de mulţumiţi ar trebui să fie cei care nu trebuie decât să facă un drum în grădină şi să plece cu o mână de sănătate…
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea