Ce trebuie să ştim acum despre “varză”


Detalii convingătoare

Varza este unul dintre cele mai comune şi mai ieftine alimente din bucătărie. Plantă ierbacee bienală, varza are origini mediteraneene. Astăzi, ea este larg răspândită pe glob şi se consumă fie crudă, fie gătită. Această plantă reprezintă o sursă bogată de fibre, potasiu, vitamina C, precum şi alţi nutrienţi. Când cumperi varza, este important să ştii să alegi un exemplar bun şi să o depozitezi într-un mod corespunzător.

Cum alegi varza

Varza proaspată trebuie să aibă frunzele crocante, cu o culoare într-o nuanţă puternică. Culoarea acesteia variaza de la purpuriu şi roşu la verde şi alb. Testează capul, acesta trebuie să fie ferm şi greu, fără pete maronii, negre sau zone moi. Nu cumpara o varză dacă prezintă frunze îngălbenite deoarece planta este deja trecută. Frunzele de la varza roşie şi albă sunt tari şi compacte. Frunzele de la alte tipuri de varză, precum Napa, trebuie să aibă un aspect sănătos, iar vinişoarele din frunze să fie bine definite. Frunzele exterioare puternic degradate pot fi un semn că planta a fost atacată de viermi sau alţi dăunători. Este mai bine să cumperi o varză întreagă decât una tăiată, deoarece, odată ce se taie, planta începe să-şi piardă din vitamine şi alte proprietăţi.

Cum să depozitezi varza

Pentru ca varza să reziste bine o perioadă lungă, trebuie să ştii două lucruri esenţiale. Varza se păstrează cel mai bine la rece. Numai astfel aceasta îşi păstrează conţinutul de vitamina C. De asemenea, varza nu trebuie tăiată decât în momentul în care decizi să o foloseşti.

Pune varza într-o pungă curată şi uscată, închide-o şi depozitează în frigider. Poţi să foloseşti sertarul sau spaţiul pentru legume. Dacă nu o tai, varza ar putea să se păstreze bine cel puţin o săptămână. Odată tăiată, însa, trebuie să o foloseşti la mâncare în maxim 2 zile. De asemenea, poţi pune varza tăiată în pungi de plastic sigilate pentru a le congela. Varza congelată se păstrează şi o perioadă de 10 – 12 luni. Înainte de a folosi varza, smulge frunzele de la suprafaţa căpăţânii şi arunca-le.

M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea