Alimentaţie vegetariană la copii



Alimentatia vegetariana in care se consuma o mare varietate de produse integrale, neprocesate, nerafinate si corespunzator pregatite si ingerate ca hrana, furnizeaza toti nutrientii necesari si in cantitatea necesara, cu o singura exceptie, vitamina B12 care trebuie suplimentata in dietele strict vegetariene.

Alimentatia vegetariana are urmatoarele mari avantaje: aport de proteine de cea mai buna calitate – proteinele din leguminoase (fasole, mazare, soia, linte, naut, bob) sunt foarte bine asimilitate si folosite de organism.

Aport de grasimi de cea mai buna calitate (grasimi nesaturate din masline, avocado, nuci, alune, seminte); lipsa completa a colesterolului (alimentele de origine vegetala nu contin colesterol), corpul isi poate asigura din resurse proprii necesarul de colesterol cu conditia expunerii zilnci la soare a pielii timp de 15 minute.

Lipsa grasimilor saturate (cu exceptia uleiului de palmier si de cocos, dar care, in lipsa colesterolului alimentar, nu sunt daunatoare). Aport crescut de vitamine si minerale din fructe si legume, leguminoase, cereale. Aport de glucide de calitate superioara din cereale si produse pe baza de cereale si din fructe, leguminoase. Aport crescut de fibre alimentare (nutrienti cu efecte deosebite, in special in eliminarea toxinelor din organism) prezente in legume, fructe, leguminoase si cereale. Prezenta in cantitate mare a compusilor fitochimici, substante folosite in corpul omenesc in lupta impotriva bolilor.

Medicii au ajuns la concluzia ca o alimentatie vegetariana este mai buna decat una in care se consuma si carne de animale. Care sunt parerile medicale in legatura cu acest tip de alimentatie: British Medical Association: „Vegetarienii au rate mai scazute ale obezitatii, boli coronariene, hiper-tensiunii arteriale, afectiunilor intestinului gros, cancerelor si pietrelor la vezica biliara. Nivelul colesterolului este mai scazut la vegetarieni.

Alimentatia vegetariana si copilul

Si daca va decideti sa deveniti vegetarieni poate va intrebati daca acest tip de alimentatie este buna si pentru copilul dumnevoastra. Elena Pridie in cartea „Copilul vegetarian” spune ca daca dieta vegetariana ar fi adoptata de copii, ei s-ar imbolnavi mai putin de bolile contemporane ce tin de stilul de viata, cum sunt bolile de inima, diabetul, hipertensiunea si cancerul.

Cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile si semintele constituie alimente excelente pentru copii. Bogate in glucide complexe, proteine, fibre, vitamine si substante minerale, ele constituie temelia pentru obiceiuri alimentare care le vor influenta benefica sanatatea pe tot parcursul vietii.

Cercetarile arata ca persoanele care consuma la varsta adulta legume si fructe sunt cele ca care au consumat aceste alimente si in copilarie. Nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti hrani copilul ca sa fie sanatos si plin de viata. Daca ii vei explica ca este bine pentru el si ii vei arata si tu ca mananci la fel ca el sansele se reusita sunt mai mari.

Nu e bine sa il obligi sa adopte dieta vegetariana daca nu vrea, trebuie sa il convingi ca asa este mai bine pentru sanatatea lui. Vei reusi sa faci asta daca il vei implica in pregatirea hranei. Incurajati-i sa va ajute la cumpararea alimentelor cat si la prepararea lor. Un copil care pune umarul la procurarea alimentelor cat si la gatirea lor, le va consuma cu mai multa placere decat unul care habar nu are ce implica prepararea hranei. Oferiti-le posibilitatea de a alege. Nu le pregatiti un singur fel mancare pe care ei il pot refuza categoric. Din doua feluri de mancare unul sigur va fi apetisant pentru ei.

Camuflati vegetalele in mancarurile despre care stiti deja ca ii plac. Asta nu inseamna sa ii pacaliti, puteti sa ii spuneti ca aveti de gand sa adaugati ceva in plus la felul lui preferat de mancare. Puneti-le in farfurie portii mici. Faceti acest lucru premeditat. Mai bine sa mai ceara decat sa fie descurajati ca nu pot manca totul. Evitati cliseul „Mananc tot din farfurie”.

Fortarea copilului sa manance, sau indoparea lui constituie una dintre cele mai grave greseli pe care le pot face parintii. Mancarea nu trebuie folosita ca rasplata, nici ca pedeapsa. Ora mesei trebuie sa fie cel mai placut moment din zi pentru ei, iar parintii trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a crea o atmosfera placuta la masa.

Daca v-ati hotarat sa ii asigurati o hrana vegetariana copilului dumnevoastra atunci trebuie sa perseverati in scopul propus ca sa il duceti la indeplinire. Informatiile sunt disponibile peste tot de aceea nu va fi atat de greu sa pregatiti hrana sanatoasa pentru odrasla dumnevoastra. Nu uitati ca un copil sanatos este un copil fericit.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea