Cu bune şi rele, băuturile calde


Atunci când temperaturile sunt mai scăzute, tutoror ne plac băuturile calde sau chiar fierbinţi, dar totuşi care sunt avantajele şi dezavantajele acestora asupra organismului nostru?

Cafeaua are un renume controversat, dar partea bună este că băutorul de cafea este mai alert şi are o cantitate mai mare de antioxidanti în organism. Consumul moderat a fost asociat cu un risc redus de boli de inima şi diabet de gradul al 2-lea. Dar prea multă cafea poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătăţii. Mulţi oameni pot tolera echivalentul a 1-2 espresso sau 2-3 căni de cafea instant pe zi, important va fi să asculţi ce-ţi spune organismul.

Ceaiul este cea mai populară băutură. Partea buna este că avem atât de multe varietăţi şi arome la dispoziţie încât este greu să ne plictisim de el. Ceaiul verde provine din aceeaşi plantă ca şi ceaiul negru, dar în loc să fermenteze frunzele, producătorii le ţin la aburi fierbinţi puţin timp pentru a reţine culoarea. Atât ceaiul verde, cât şi cel negru au beneficii nutriţionale. Conţin antioxidanţi care au fost relaţionaţi de un risc scăzut de boli cardiovasculare. Ambele tipuri de ceaiuri mai conţin fluorura, importantă pentru oase şi dinţi. Pentru a beneficia din plin de atuutile ceaiului lasă-l să infuzeze cel puţin trei minute. Astfel, vei obţine mai mulţi antioxidanţi. Atenţie! Nu combinaţi mâncarea cu ceaiul întrucât acesta inhibă absorbţia de fier din mâncare. Aşteaptă măcar o oră după masă pentru a servi ceaiul.

Ceaiurile din plante şi infuziile de fructe. Ceaiurile din plante nu au nicio legatură cu ceaiul negru. Sunt făcute din alte frunze de plante, flori, rădăcini, condimente şi arome de fructe, deci nu au aceleaşi proprietăţi. Dar au alte avantaje – nu au cafeină şi sunt mai bune la gust, pentru că îţi poţi alege aroma preferată. Verifică ambalajul pentru precauţii. Unele ceaiuri din plante nu sunt bune de băut în timpul sarcinii sau în cazul presiunii arteriale.

Ciocolata caldă. Băuturile cu un conţinut ridicat de cacauă au beneficii nutriţionale întrucât conţin antioxidanţi, dar nivelul ridicat de zahăr anulează aceste beneficii. Verifică fiecare tip de ciocolata caldă înainte de a o savura pentru a te asigura că nivelul de zahăr este acceptabil şi numărul caloriilor este la un nivel mediu.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea