Condimente savuroase de toamnă


Condimentele sunt conservate si intrebuintate, cu cateva exceptii, de-a lungul intregului an. In ciuda acestui fapt, unele pot fi atribuite si unui singur sezon. De la banalele produse de patiserie pana la specialitatile culinare cu complexitate superioara, in aceasta perioada toate au sansa sa beneficieze de savoarea condimentelor cu iz tomnatic.

Cuisoarele – Cuisoarele nu sunt altceva decat muguri floriferi ai unui arbore exotic inrudit cu eucaliptul. Disponibile de ceva vreme inclusiv pe piata romaneasca, sub diferite forme, acestea adauga profunzime si gust produselor alimentare cu ajutorul aromei picante.

Ghimbirul – Multe persoane cred despre ghimbir ca este o radacina, insa acesta este in realitate un rizom. Condimentul este frecvent intrebuintat in retele de toamna, combinat cu: avocado, sunca, carne de porc, morcovi, varza si chiarpiersici. Ghimbirul este poate cel mai versatil condiment, fiind folosit in absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe si feluri principale, pana la deserturi si bauturi.

Nucsoara – Are are aspectul unei nuci, de unde si numele de nucsoara, doar ca este de dimensiuni ceva mai reduse. Este o sora a scortisoarei, aceste doua condimente fiind adesea folosite impreuna in mancaruri mediteraneene si prajituri. In regiunile cu climat temperat, toamna nucsoara insoteste de regula: morcovul,branza, ciupercile, pastarnacul, spanacul, cartofii duci si chiar ciocolata.

Ienibaharul – Gustul iute si aromat al boabelor de ienibahar este o combinatie intre cuisoare, nucsoara si scortisoara. In zona Caraibelor, de unde a fost adusa planta de insusi Cristofor Columb, a devenit un condiment traditional, precum si in bucataria palestiniana. Boabele se folosesc pentru aromatizarea preparatelor din peste si la marinarea carnii de porc sau de oaie.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere


 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane


 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014


Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014


Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea