Greşeli de alimentaţie care te îmbătrânesc


Detalii convingătoare

Orice persoană trebuie sa se aştepte la schimbări fizice şi mentale pe masură ce înaintează în vârstă, acestea fiind inevitabile şi incontrolabile, însă, viteza lor poate fi influenţată de unii factori. Spre exemplu, consumarea anumitor alimente sau evitarea altora poate accelera procesul de îmbătrânire.

Potrivit medicului David Katz citat de Shine.com, motivul este simplu – mâncăm prea multe alimente procesate. „Acestea sunt adesea bogate în calorii şi au un conţinut redus de nutrienţi, cum ar fi vitamina B12 şi acizii graşi omega-3, astfel că ne alegem cu deficienţe “.

Enumerăm acum patru posibile greşeli de alimentaţie care te îmbătrânesc înainte de vreme.

1. Eviţi proteinele animale

Ce te imbătrâneşte: poţi avea o deficienţă de vitamina B12, care este esenţială pentru energie.

Găsit numai în alimente care derivă de la animale, acest nutrient ajută la reglarea metabolismului şi a nivelului de energie şi este cheia pentru menţinerea sănătoasă a creierului şi a sistemului nervos.

Oboseala este un semn clasic al deficienţei de vitamina B12, care apare la persoanele care nu consuma prea multe proteine animale. Iar medicamentele antiacide pot duce de asemenea la o astfel de deficienţă, deoarece acestea alterează absorbţia vitaminei B12.

Soluţii alimentare: consuma zilnic două porţii de lactate fără grăsime şi 80-110 grame de proteine slabe. Surse bune de vitamina B12 sunt fructele de mare şi peştele, carnea slabă de vită şi porc, carnea de pui şi cerealele fortifiate.

Suplimente: ia 500-1.000 de mcg de vitamina B12, tablete, în fiecare zi.

2. Eviţi suplimentele alimentare

Ce te îmbătrâneşte: nu ai cantităţi suficiente de magneziu şi cupru, care ajută la prevenirea durerilor de articulaţii.

Atât magneziul cât şi cuprul sunt nutrienţi esenţiali pentru menţinerea cartilajelor şi a flexibilităţii lor, în cele mai multe cazuri suplimentarea acestora împiedicând deteriorarea articulaţiilor şi eliminând durerea.

Soluţii alimentare: nucile, carnea de vită şi spanacul sunt surse bune de magneziu şi cupru.

Suplimente: de regulă, o persoană nu îşi poate asigura necesarul în ce priveşte aceşti nutrienţi numai din alimentaţie, astfel că este nevoie de suplimente. Ia 2 mg de cupru şi 5 mg de magneziu în fiecare zi. În 2-3 luni încheieturile tale ar trebui să fie mai puţin durereoase.

3. Eviţi peştele şi grăsimile bune

Ce te îmbătrâneşte: peştele şi uleiurile sănătoase cum ar fi cel de măsline sunt cele mai bune surse de acizi graşi omega-3, care ajută printre altele la prevenirea pierderii memoriei.

Dacă organismul tău nu primeşte o cantitate suficientă din aceşti acizi, structura creierului este slabită, iar funcţiile lui, inclusiv memoria, au de suferit. De asemenea, este foarte important să existe un echilibru între cantitatea de acizi omega-3 şi cea de acizi omega-6 din organism.

Alimentaţia oamenilor este de regulă bogată în acizi omega-6, care provin în mare parte de la alimentele procesate, cele mai multe persoane având prea mulţi acizi omega-6 şi prea puţini omega-3 (cu cât mănânci mai mulţi omega-6, cu atât ai nevoie de mai mulţi omega-3).

Soluţii alimentare: redu pe cât posibil consumul de alimente rafinate şi procesate şi găteşte cu ulei de măsline şi ulei de rapiţă. Mănâncă aproximativ 100 de grame de somon şi 100 de grame de hering sau sardine în fiecare săptămână.

Adaugă 2 linguri de seminţe de in proaspăt măcinate în alimentaţia ta zilnică şi include şi o lingură de nuci în cinci zile pe săptămână. De asemenea, consumă 9-12 migdale de patru ori pe săptămână.

Suplimente: ia cel puţin 2.000 de mg de ulei de peşte zilnic.

4. Preferi alimentele procesate celor integrale

Ce te îmbătrâneşte: alimentele procesate sunt bogate în sodiu, care ridică tensiunea arterială.

Cele mai multe produse procesate au adaos de sodiu şi nu au şi un adaos de potasiu, asta amplificând efectele negative ale excesului de sodiu, dacă se găseşte în cantităţi insuficiente în organism.

Mai mult, cand rinichii încearcă să scape de sodiu, pierzi şi mai mult potasiu, iar dezechilibrul creat deteriorează vasele de sânge. Fructele şi legumele conţin însă potasiu.

Soluţii alimentare: redu consumul de sodiu până la 1.500 de mg pe zi şi mănâncă 7-9 porţii de fructe şi legume zilnic.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea