Bunătăţi preparate din gutui


Gustul dulce–acrişor al gutuilor le face potrivite pentru dulciuri, dulceţuri foarte aromată, compot, peltea, dar şi mâncăruri simple sau cu carne.

Alege fructele cu coaja galben viu, acoperită cu un strat subţire de puf, fără pete şi care degajă un parfum agreabil. Fructul se consumă atât în stare crudă, cât şi preparat – fiert, copt sau uscat. Din gutuie se fac gemuri, compoturi, dulceţuri şi marmelade extraordinare. Gutuia se poate prepara în platouri cu carne de pasăre, conferindu-le acestora un gust dulceag şi un parfum picant. Gutuia îmbunătăţeşte sosurile pe bază de vin roşu, dar este bună şi ca umplutură pentru pui. Fructul se regăseşte în preparate tip desert – jeleuri, siropuri, tarte, lichior etc. Dacă îl prepari la cuptor, pune un pic de miere peste feliile de gutui, înainte de a le servi. Vor fi mai aromate.

Peltea de gutui şi mere

Ingrediente: 1 ½ kg gutui galbene, ½ kg mere, apă.
Preparare: Se folosesc doar gutui bine coapte şi nepătate! Gutuile se curăţă cu un burete mai dur, pentru a înlătura puful, apoi se taie bucăţi potrivite cu coajă cu tot. Merele se spală, se taie în patru şi li se înlătură sâmburii. Se fierb trei ore la foc potrivit, acoperite, iar când fructele sunt fierte suficient, se strecoară. La un litru din această zeamă se adaugă 1 kg zahăr şi se lasă să se dizolve, apoi se pune la foc iute, să se lege pelteaua. Din când în când, se spumează. Când este legată, se toarnă în borcane preîncălzite, care se închid ermetic şi se aşază între perne, pentru sterilizare.

Mâncare de gutui

Ingrediente: 3 gutui potrivite, 250 ml ulei, 50 ml vin alb, 2 linguri zahăr, 1 lingură făină, sare.
Preparare: Gutuile se curăţă de coajă, li se scot seminţele, apoi se taie în felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la înmuiat într-un vas în care s-au turnat uleiul şi vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adaugă sare, după gust, iar apoi făina amestecată cu puţină apă caldă. Se lasă să fiarbă în continuare. Separat, se prepară un sos de zahăr ars cu puţină făină. Se adaugă la gutui şi se mai lasă să fiarbă 4-5 minute. Se serveşte caldă.

Plăcintă cu gutui

Ingrediente: Aluat: 500 g făină 00, 250 g zahăr, 2 ouă, 250 g unt la temperatura camerei, 1/2 linguriţă praf de copt, coaja de la o lămâie/portocală, Umplutură: 2 gutui, 3 linguri de zahăr, 4 linguri gem de caise.
Preparare: Într-un vas se bate untul cremă. Se pune zahărul şi se mai bate 2 minute, apoi se adaugă ouăle şi se mai bate până se omogenizează bine. Se adaugă făina, praful de copt, lămâia şi se frământă cu mâna, apoi se formează o minge din aluat, care se înveleşte în folie şi se dă la frigider pentru 15 minute. Gutuile curăţate de coajă şi miez se taie felii şi se fierb în apă clocotită circa 3 minute până se înmoaie, apoi se scurg de apă şi se pasează cu furculiţa. Din 2/3 de aluat se întinde o foaie, care se aşază şi se nivelează într-o formă rotunda (26-28 cm) unsă cu grăsime şi tapetată cu făină, peste care se pun apoi gutuile pasate şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Restul de aluat se întinde într-o foaie care se taie fâşii, din care se aşază un grilaj peste gutui. În spaţiile rămase libere se pune gemul de caise cu linguriţa. Se coace în cuptorul preîncălzit (la 180 grade), 40-45 minute.

Dulceaţă de gutui şi nuci

Ingrediente: 1 kg zahăr, 1/2 litru apă, 3 kg gutui, 1 kg nucă.
Preparare: Se fierbe apa cu zahărul până când se leagă siropul. Gutuile tăiate cubuleţe cu tot cu coajă se fierb în sirop până se leagă din nou. Când e aproape legat, se pun nucile în bucăţele mari. Apoi dulceaţa se toarnă în borcane încălzite. După ce se răcesc, borcanele se pun în cămară.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea