Cum să combini alimentele


Arta de a… mânca

Unul dintre factorii cei mai importanţi pentru a asigura o nutriţie sănătoasă şi echilibrată este compatibilitatea alimentelor consumate la aceeaşi masă.
Alimentele incompatibile vor determina o digestie dificilă, provocând în intestine fenomene de putrefacţie şi fermentaţie şi perturbând asimilarea compuşilor esenţiali unei bune funcţionări a organismului. Aceste alimente sunt răspunzătoare şi de procesul de stocare a grăsimilor în ţesuturi, cauzând apariţia excesului ponderal. Cauzele acestor fenomene şi modul în care alimentele incompatibile le influenţează direct sunt multe şi complexe. Vă sugerez, totuşi, să ţineţi seama, pe cât este posibil, de următoarele indicaţii:
– Consumaţi cât mai puţine glucide, chiar dintre cele „bune”, pentru a nu suprasolicita pancreasul (secreţia de insulină ar creşte şi s-ar stoca grăsimi în exces). Organismul nu are nevoie de glucide din surse exterioare, fabricând el însuşi glucide în procesul de metabolizare a rezervelor de grăsimi.
– Evitaţi să mâncaţi dulciuri şi grăsimi la aceeaşi masă, combinaţie ce provoacă fabricarea suplimentară de grăsimi, depozitarea lor şi excesul de greutate. Deci, nu adăugaţi unt unui preparat cu orez, nu folosiţi garnitura de cartofi prăjiţi lângă friptură, nu serviţi sosuri dulci la cârnaţi sau jambon.
– Aşteptaţi cel puţin trei ore înainte de a consuma lipide, după ce aţi absorbit glucide. Preferaţi lipidele bune, care previn maladiile cardiovasculare. Însoţiţi consumul de lipide cu cel al fibrelor (salate, fasole verde…).
– Aşteptaţi, cel puţin, 45 de minute pentru a consuma glucide, după ce aţi absorbit lipide. După masă, aşteptaţi trei ore înainte de a consuma fructe.
– Evitaţi pe cât posibil lipidele „rele”, mai ales cele care se transformă în acizi graşi saturaţi şi care provoacă creşterea nivelului de colesterol „rău”: mezeluri, brânzeturile grase, lactatele, ouăle… Atunci când mâncaţi fructe sau miere de albine, evitaţi orice alt aliment, în afara proteinelor slabe.
– Mâncaţi multe salate, bogate în fibre, dar evitaţi sfecla şi porumbul la pregătirea salatelor asortate. Nu însoţiţi salatele de crutoane.
– Când mâncaţi leguminoase, evitaţi consumul oricărui alt aliment.
– Mâncaţi multe fructe, dar aşteptaţi, cel puţin, 20 de minute înainte de a consuma alt aliment, evitând, pe cât posibil, lipidele.
– Evitaţi cerealele care conţin miere, porumb, zahăr sau caramel, fructe. Preferaţi să mâncaţi cereale simple cu lapte degresat. Dacă mâncaţi ouă cu şuncă, renunţaţi la pâine sau cornuri. Mâncaţi brânză fără pâine; dacă este posibil, renunţaţi definitiv la consumul pâinii, chiar a celei integrale.
– Suprimaţi toate preparatele de patiserie.
Aceste recomandări reprezintă idealul de alimentaţie. Oricine doreşte să-şi menţină o sănătate bună sau să se restabilească mai repede în urma unei boli trebuie să le urmeze cât mai fidel. Nu înseamnă însă că trebuie să renunţăm la această mică bucurie a vieţii – plăcerea de a manca. A ne supraveghea alimentaţia nu înseamnă că trebuie să ne fie teamă să mâncăm şi să bem.
Mira Tănase

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea