Motive pentru a mânca zilnic nuci şi cum să o faci corect


Sunt delicioase in prajituri, dar sunt mult mai sanatoase consumate individual. Sunt tinute de obicei in camara si au calitatea de „ingredient” in compozitia diverselor preparate. Noi promovam nucile la gradul de aliment ce poate fi utilizat in dieta zilnica, fara a avea nevoie de ajutorul altor produse pentru a se face remarcat. Iata 15 motive esentiale si valoroase pentru care nucile merita un loc printre gustarile tale zilnice. Descopera bogatia care se ascunde intr-un miez de nuca!

Nu sunt printre cele mai cautate produse de pe rafturi, iar atunci cand isi fac loc in caruciorul din supermarket, au un rol precis: intra in compozitia unei negrese delicioase, a unui cozonac sau a unei delicioase placinte cu mere. Daca te gandesti sa mananci nuca odata cu baclavaua delicioasa care sta pe masa din bucatarie, opreste-te! Vorbim astazi de consumul de nuci brute si beneficiile pe care le aduce, nu foarte putine la numar, de care facem de obicei abstractie! Si cand te gandesti ca 14 calitati esentiale ale lor pentru organismul tau stau in doar o mana de nuci consumata zilnic, parca iti vine sa iti reconsideri pozitia!

1. Deoarece reduc colesterolul – Nucile, arahidele si migdalele, bogate in grasimi sanatoase, fibre si vitamina E, scad colesterolul. Specialistii de la Universitatea Loma Linda, din California, care au revazut 25 de cercetari stiintifice legate de impactul nucilor asupra sanatatii, sustin ca aproximativ 67 de grame e cantitatea zilnica indicata pentru consumul zilnic., conform about.com.

2. Scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare – deoarece scade colesterolul rau din organism, reduce aparitia cheagurilor de sange si regleaza tensiunea arteriala, nucile, prin continutul bogat de acizi grasi Omega 3, ajuta la reducerea considerabila a aparitiei bolilor de inima, daca stam sa ne gandim ca specialistii spun ca un sfert de cana contine 90% din doza zilnica recomandata de astfel de acizi.

3. Riscul de stop cardiac scade cu o treime – tot in relatie directa cu aparitia bolilor cardiovasculare, dar important de precizat este si faptul ca un consum zilnic de nuci previne cu o treime riscul de a face stop cardiac, in urma unui studiu realizat pe 86.000 de femei

4. Sunt o sursa de grasimi bune – O mana de nuci, de fistic, migdale sau seminte de floarea soarelui (preferabil neprajite) pot completa necesarul de grasimi bune dintr-o zi.

5. Pentru ca ajuta in cura de slabire – este important ca nucile sa se consume crude, in stare naturala, fara adaosuri de sare, ulei si alte condimente; prajite acestea deja se transforma in alimente nocive.

Pentru ca sunt extrem de satioase si sanatoase, nucile reprezinta cea mai buna gustare dintre mese, fara repercusiuni in privinta kilogramelor in plus, pentru ca numai o mana de nuci asigura un timp indelungat de satietate. Un studiu guvernamental realizat de americani a demonstrat ca nucile lupta eficient importiva obezitatii, prin faptul ca persoanele care consuma regulat acest aliment, au parte de o dieta mai echilibrata. Fiind bogate in proteine si grasimi “bune” si consumate cu moderatie, acestea nu influenteaza greutatea corporala si nu ingreuneaza metabolsimul, ca alte produse.

6. Sunt un excelent remediu impotriva insomniei – stiti care este cauza insomniei? Lipsa de magneziu din organism care conduce la producerea unei cantitati mai mici de melatonina, ceea ce alunga somnul si te tine treaza. Nucile sunt o foarte buna sursa de magneziu, iar daca mananci o mana de nuci inainte cu 1-2 ore inainte de a te culca, poti dormi linistita.
7. Pentru ca alunga stresul! – tot DailyMail.co.uk evidentiaza relatia dintre stres si vitamina B si sustine ca studiile realizate in privinta stresului au aratat ca tot complexul de vitamina B reprezinta un remediu anti-stres, relaxand sistemul nervos si totodata starea ta generala. Nucile sunt o importanta sursa de astfel de vitamine.

8. Amelioreaza durerile! – tot datorita vitaminei B, mai exact celei B1, durerile se diminueaza in intensitatea. Aceasta vitamina continuta de nuci ajuta la functionarea optima a musculaturii si creste toleranta la durere.
9. Sunt eficiente in lupta cu diabetul! – un studiu recent, aparut in februarie 2010 in Diabetes Care a ajuns la concluzia ca un consum de 56 g de nuci zilnic ajuta la ameliorarea diabetului de tip 2, prin dilatarea vaselor de sange, imbunatatind astfel fluxul sangvin.

10. Previn cancerul! – prin continutul bogat de acizi Omega 3, fibre, vitamina E, magneziu si acid folic, nucile reprezinta una dintre cele mai bune metode profilactice impotriva cancerului, relateaza EatingWell. com.

11. Previne constipatia! – prin continutul bogat de fibre, nucile iti asigura un tranzit intestinal complet, asigurand un sistem digestiv care merge ca uns.

12. Pentru un creier in forma – pentru memorie, pentru sistemul nervos, dar si pentru o minte mai abila, recurge la consumul zilnic de nuci.

13. Pentru o viata mai lunga – prin toate beneficiile pe care le aduc, per total, organismului, cercetatorii sustin ca nucile pot fi considerate alimente valoroase din punct de vedere anti-aging: imbunatatind calitatea pielii si contribuind la crearea de celule sanatoase, regenerand constant organismul.

14. Pentru oase puternice – datorita continutului de proteine, nucile sunt excelente in intretinerea sanatatii oaselor, dar si a muschilor, pielii si celulelor. Intarirea oaselor ajuta la preventia osteoporozei! Cam 65 de grame zilnic este suficient pentru efect garantat!

Cum sa le mancam corect?

– ceea ce este esential in cura de slabire, dar si pentru a beneficia de calitatile lor medicale, este ca acestea sa se consume crude, in stare naturala, fara adaosuri de sare, ulei si alte condimente: prajite, acestea deja se transforma in alimente nocive.

– nu depasi mai mult de un pumn la o gustare si incearca sa nu le asociezi cu alte alimente; foloseste-le ca pe o gustare separata, individuala, la serviciu sau acasa.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea