Ce bem, cum şi în ce proporţii?


Hidratarea este esentiala pentru mentinerea starii de sanatate. Procese vitale, depind de aportul de lichide, dar si de cantitatea si calitatea lor. Necesarul de lichide al organismului nu variaza in functie de sezon, decat in foarte mica masura.

Vara, in perioadele caniculare, cantitatea de lichide necesare creste, dar la fel se intampla si in perioadele geroase. In plus, hidratarea corecta in perioada rece este la fel de importanta ca si hidratarea in timpul verii.

Exista ideea gresita ca iarna nevoia de lichide a organismului scade, idee ce se poate dovedi chiar periculoasa. Regula celor opt pahare de apa ramane valabila si iarna si vara. Dar cele opt pahare sunt o cantitate etalon. In fapt este de dorit ca 75-80% din aportul de apa sa provina din lichide (apa, ceai, cafea, supa), in timp ce 15-20%, din alimente, din fructe si legume.

In perioada rece corpul pierde la fel de multe lichide, prin transpiratie, respiratie si urina, iar o buna hidratare previne efectele neplacute ale pielii uscate si sustine o buna functionare a sistemului instetinal si renal. Hidratarea corecta este primul pas care asigura un puls de imunitate. Pe de o parte pentru ca limfocitele circula bine in tot organsimul, pe de alta pentru ca se pastreaza umezeala naturala a mucoaselor respiratorii, care reprezinta o bariera naturala in cala virusilor si bacteriilor.

Ce este indicat sa bem in timpul iernii? In primul rand, renunta la bauturile reci. Cele mai bune cai de mentinere a unei bune hidratari iarna sunt bauturile calde (dar nu fierbinti), in jurul temperaturii de 40-45 de grade, supa de legume limpede, lapte degresat cald, cacao cu lapte sau sucuri de fructe preparate din fructe proaspete, care au stat la temeperatura camerei.

Dar cea mai buna cale de hidratare ramane apa. Evita sucurile carbogazoase, cele care contin zahar si cele cu indulcitori artificiali. O solutie ideala o reprezinta combinatia dintre sucurile de fructe si legume si apa. Procentul ideal este de 30% suc de fructe natural si 70% apa plata. Ai si un gust bun si un supliment de minerale si vitamine, fara excese calorice.

O alta varianta o reprezinta compotul de fructe, dar fara zahar. Merele, gutuile si perele se preteaza foarte bine pentru astfel de preparate. Si fructele congetale pot fi folosite pentru a prepara compoturi. Compotul, fara zahar, este o bautura sanatoasa, calda si placuta la gust.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea