Cozonac de iarnă


Ingrediente:
250- 375 grame stafide mari ( deschise la culoare )
125 grame stafide de Corint ( mai mici, inchise la culoare )
2 linguri rom
84 grame drojdie ( 2 cuburi )
2 lingurite zahar
250 ml lapte caldut
750 grame faina, in plus pentru prelucrat
125 grame zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf de cutit sare
2 lingurite coaja de lamaie rasa fin
6 picaturi aroma de ulei de migdale amare
1 varf de cutit de praf de nucsoara
1 varf de cutit de praf de cardamon
250 grame de unt topit
100 grame coaja de lamaie confiata, tocata marunt
100 grame migdale decojite, macinate
75 grame unt pentru uns
Zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:
Stafidele mari si cele de Corint se tin in rom circa 20 de minute, apoi se scurg printr-o sita. Se rupe drojdia bucati si se pune intr-un castron mic, se adauga 2 lingurite de zahar si 3 linguri de lapte, se amesteca si se lasa 15 minute la temperatura camerei.
Se pun doua treimi din faina intr-un castron. Se face o adancitura la mijloc, in care se adauga zaharul, coaja de lamaie, aroma de migdale, condimentele, untul si zaharul vanilat.
Se toarna deasupra laptele cu drojdia si se amesteca, incepand din centru, cu restul de lapte si cu celelalte ingrediente. Apoi se adauga si restul de faina si se framanta aluatul pana devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului. Se incorporeaza in aluat cele doua tipuri de stafide, coaja de lamaie si migdalele, prin framantare.
Se lasa aluatul acoperit la cald timp de 60 minute, ca sa creasca. Se presara un strat subtire de faina pe suprafata de lucru si se mai framanta si se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, pana ce devine elastic si nu mai este lipicios.
Pentru a forma cozonacul, se intinde aluatul ca o foaie rotunda, cu diametrul de 35 cm. Se pliaza una din parti pana peste mijloc, obtinand forma tipica a acestui tip de cozonac.
Se tapeteaza tava cu hartie pentru copt. Se pune cozonacul in ea, se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate din dimensiunile initiale.
Se incinge cuptorul la 250°C (230°C cu ventilator sau treapta 6).
Se introduce cozonacul in cuptorul incins si se reduce temperatura cuptorului la 160°C (140°C cu ventilator sau treapta 1-2) unde se coace 45- 55 minute.
Pentru a-l unge, se topeste untul intr-o craticioara. Se scoate cozonacul din cuptor. Se unge mult cu unt si se pudreaza cu zahar.

Notă :
Cand este gata, se unge cu unt si se presara cu un strat subtire de zahar pudra, apoi se infasoara in folie de aluminiu. Inainte de a fi servit, se pudreaza din belsug cu zahar pudra.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea