Gulaş unguresc

Ingrediente:

– 600 gr pulpa de vita
– piper, sare
– 200 gr ceapa
– 2 catei de usturoi
– 3 linguri de unt topit
– 1 lingurita boia de ardei dulce
– 1 lingurita boia de ardei iute
– 2 foi de dafin
– 1 lingurita de otet
– 1 conserva mica de rosii decojite
– 2 ardei iuti
– 300 gr cartofi
– 1 lingurita de faina
– 2 linguri de smantana

Mod de preparare:
Se spala carnea, se taie bucati potrivite (ca pentru o tocana obisnuita), se pipereaza si se sareaza. Se curata ceapa si usturoiul, ceapa se taie in sferturi mici, usturoiul in feliute. Se pune untul la incins in cratita si se prajesc pe rand bucatile de carne (atat cat sa prinda putina culoare). Se adauga ceapa si usturoiul si se lasa sa se caleasca impreuna cu carnea. Se adauga boia, frunzele de dafin, otetul, rosiile cojite, 700 ml de apa fierbinte. Se pune totul la fiert, vreme de o ora si jumatate, pe foc mic. Separat, se curata de seminte ardeii iuti, se spala si se taie in fasii cam de 1 cm. Se curata cartofii, se spala, se taie in bucatele de 2 cm. Dupa o ora de fiert, se baga ardeii iuti in gulas, iar cu 15 minute inainte ca mancarea sa fie gata, se adauga si cartofii.
Se amesteca faina cu putina apa si se baga in gulas. Se adauga si smantana. Se gusta de sare si de piper.
Mancarea e picanta si se potriveste la fix cu un pahar de vin rosu sec.

Nota:
Adevarul este ca cel mai bun gulas este cel facut in cantitati mai mari, insa daca aveti rabdare puteti sa faceti si acasa un gulas cu specific unguresc foarte bun. Se pare ca austriecii pretind ca reteta de gulas se trage de la ei si nu din Ungaria, eu insa de cate ori m-am gandit la gulas am facut-o ca fiind o reteta cu specific unguresc…
In Timisoara sunt cateva locuri unde se poate servi un gulas nepaipomenit, dupa parerea sotului meu insa locul cel mai potrivit de mancat un gulas ca la el acasa este la Gradina Banateana…poate si din cauza bucatarului sef care la origini se trage din Ungaria :))

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea