Hreanul, un remediu din bătrâni

In medicina populara hreanul este deseori folosit pentru stergerea petelor de pe piele si a pistruilor, insa, ca si remediu pentru sanatate, acesta are calitati recunoscute: stimuleaza aparatul digestiv si metabolismul, are efect expectorant, ajuta la combaterea migrenelor etc.

Hreanul este foarte bogat in saruri minerale, dintre care amintim sarurile de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele contin in plus vitaminele B si C. De asemenea, hreanul are in componenta sa si substante cu caracter antibiotic, precum si numerosi acizi organici.

Radacina, sau mai bine zis rizomul de hrean, contine ulei volatil si glicosizi sulfurati, care, prin radere, dau nastere unei substante denumita mirosina. Acesteia i se atribuie, printre altele, si proprietatile iritante ale plantei.

Prin sarurile sale minerale, hreanul actioneaza ca un sustinator enzimatic si ca stimulent al metabolismului. Intrucat elementele active ale acestuia se elimina prin plamani, hreanul ras si folosit ca un condiment la masa, ori amestecat in parti egale cu miere, are efect expectorant si decongestionant al cailor respiratorii.

Remedii cu hrean

In scop medicinal, hreanul se foloseste ca atare sau ras si amestecat cu otet. Din solutia obtinuta se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. O alta metoda este sa amestecati solutia cu miere, in cantitati egale, din care se ia cate o lingurita pe zi. Hreanul se foloseste in urmatoarele situatii:

– in cazurile de hipertensiune arteriala, angina pectorala si circulatie deficitara a sangelui (se ia dimineata o lingurita de hrean cu miere cu o ora inaintea micului dejun);

– pentru combaterea tusei se poate folosi fie hrean ras, incalzit in cuptor cu zahar timp de 4-5 ore (pana se topeste zaharul), din care se ia cate o lingurita in crizele de tuse.

– impotriva nevralgiilor intercostale se pot aplica pe locul dureros cataplasme caldute cu hrean, care vor fi tinute numai 4-10 minute, pentru evitarea iritarii locului respectiv.

M.T.

Timpul Suplimentul Femeia

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea