Orez cu ciuperci
– orez (200g)
– 200 gr ciuperci (proaspete sau la cutie)
– un morcov
– sare, piper
– verdeata
Mod de preparare:
Se pune in vasul in care veti face orezul putin ulei, cand se incalzeste, se adauga un pahar de apa. Cand si aceasta se incalzeste, adaugam o lingura de condimente pentru gust (de genul Knorr…). Se amesteca pana se dizolva complet, apoi se adauga ciupercile si morcovul, care se fierb la foc potrivit, cu capac (aburii grabind fierberea)- daca folositi ciuperci la cutie, veti pune doar morcovul la fiert, adaugand ciupercile cand orezul este aproape fiert. Cand sunt aproape fierti morcovii (si ciupercile, in cazul in care ati folosit ciuperci proaspete), se adauga orezul si apa cat e cazul. De obicei cantitatea de apa folosita repezinta cantitatea orezului inmultit cu 3 (o cana de orez > trei cani de apa). Se amesteca des, pentru a nu se lipi. Cand e gata, se adauga verdeata pentru aroma si de dragul esteticului.
Nota:
Deoarece eu gatesc mult orez si m-am informat bine asupra proprietatiilor sale, trebuie sa stiti si voi atunci cand gatiti orez ca proteinele nu sunt prezente intr-o cantitate foarte mare in bobul de orez, insa trebuie sa avem in vedere ca au o inalta valoare biologica. Proteinele din orez contin aminoacizi esentiali (coem lisina, metionina si triptofan) si toti cei 18 aminoacizi de care depinde metabolismul corect al omului. Proteinele din orez sunt superioare celor prezente in alte cereale.