Prea multe calorii deodată strică

Detalii convingătoare

Aportul de energie zilnic trebuie să se facă treptat, prin intermediul a trei mese, se ştie. Dar ce faci când un singur fel de mâncare îţi asigură întregul necesar de calorii pentru o zi? Poate exista un aliment care să-ţi asigure necesarul zilnic de calorii? Specialiştii în nutriţie te asigură că da! O porţie mare de kebab conţine până la 2.000 de calorii, cantitatea zilnică recomandată unei persoane de sex feminin. Mai mult, un astfel de aliment depăşeşte cu 48 la sută cantitatea de grăsime saturată recomandată într-o zi şi asigură 98 la sută din necesarul zilnic de sare al unui adult. Un alt aliment care asigură aproape jumătate din necesarul zilnic de calorii al unei femei este hamburgerul, cu 800 de calorii pe porţie.

Dac ă ai consuma într-o zi, pe lângă un hamburger, şi 200 de grame de produse de patiserie (minipateuri, merdenele, brioşe), atunci nu ai mai avea nevoie de o altă gustare. În plus, nu ai introduce în organism decât calorii „rele”, care, în loc să ofere energie, perturbă activitatea metabolică.

Consumul, în funcţie de arderi

Un produs bogat în calorii nu este întotdeauna nociv, atâta timp cât suntem activi şi reuşim să ardem caloriile pe care le luăm din alimentaţie. Şi un alt aspect: caloriile trebuie să provină din surse „sănătoase” (grăsimi şi carbohidraţi „buni”). Caloriile sunt de fapt un mijloc pentru a cuantifica energia pe care organismul nostru o poate lua dintr-un anumit aliment. Cu cât alimentul este mai bogat în grăsimi, cu atât vom avea un număr mai mare de calorii. Doar un singur gram de grăsime oferă nouă calorii! În comparaţie, un gram de carbohidraţi sau de proteine oferă patru calorii.

Şi alimentele bune pot îngrăşa!

Te îngraşi, chiar dacă nu mănânci produse de patiserie, dulciuri şi alimente de tip fast-food? Este şi normal, deoarece şi unele alimente considerate foarte sănătoase, cum sunt fructele sau cerealele, au o cantitate ridicată de calorii, care, dacă nu sunt arse, ajung să se depună. De exemplu, 100 de grame de fulgi de porumb au aproximativ 370 de calorii, în timp ce 100 de grame de musli pot atinge chiar 400.

O porţie dimineaţa, de foame, una seara, de poftă, şi astfel acoperi aproape jumătate din necesarul zilnic de calorii. Dintre fructe, bananele sunt cele mai bogate în calorii: un fruct de dimensiuni medii (aproximativ 100 de grame) are peste 100 de calorii. La aceeaşi valoare calorică ajunge şi o felie de pâine cu unt (şapte grame de unt au aproximativ 50 de calorii).

Alimentele de tip hamburger (fast-food) au calorii şi multe, şi rele. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la produsele de patiserie, care conţin calorii ce ne consumă vitaminele şi mineralele din organism. Produsele de patiserie au pe suta de grame până la 500 de calorii. De fapt, sunt rare situaţiile în care alimentele care au multe calorii sunt considerate bune. Untul de arahide (natural, fără aditivi) este unul dintre produsele cu multe calorii considerate bune, însă şi acesta trebuie consumat cu moderaţie, deoarece, în exces, îngraşă. În plus, nu este recomandat persoanelor cu dislipidemii.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea