Reguli pentru a prepara corect mâncarea


Găteşte legumele şi carnea de pui la aburi, pentru ca acestea să-şi păstreze vitaminele şi mineralele. În schimb, carnea de vită sau de porc trebuie preparată pe grătar, pentru a nu fi toxică.

Cel mai important lucru atunci când pregăteşti mâncarea (în special legumele) este să eviţi să o supraprepari. În aceste mod, nu faci decât să pierzi cea mai mare parte din nutrienţi. Pentru o masă gustoasă şi sănătoasă, esenţială este şi ordinea în care adaugi ingredientele.

Carnea, care se prepară mai anevoios, trebuie pusă prima, urmată, spre finalul preparării, de legume, suc de roşii şi de sare. Sarea adăugată în timpul preparării îşi pierde gustul, astfel că vei simţi nevoia să adaugi, de fiecare dată când guşti mâncarea, încă un vârf de cuţit.

Legumele se pregătesc la aburi

Cea mai bună metodă de gătit este cea la aburi, deoarece, în acest mod, îşi păstrează aproape intacte calităţile nutritive (vitamine şi minerale). Prin acest mod de preparare, din broccoli se pierde de trei ori mai puţină vitamina C decât prin fierbere. La aburi se pot prepara legumele şi carnea slabă.

Grătarul, indicat pentru carnea roşie

Carnea roşie, care are nevoie de un timp mai îndelungat de preparare şi de temperaturi mai ridicate pentru distrugerea bacteriilor toxice pe care le conţine, poate fi gătită la rotisor, pe grătar sau în cuptor. Avantajul grătarului şi al rotisorului este că o parte din grăsimea din carne se scurge, dar se păstrează o mare parte din nutrienţi. Fii atent la grătar: nu aşeza cărbunii direct sub carne, deoarece grăsimea scursă va fi arsă şi se va transforma în substanţe nocive, care se întorc în carne prin fumul degajat.

Fierberea, bună doar pentru supe

Fierberea poate fi o opţiune pentru prepararea supelor, nu şi pentru pregătirea diverselor garnituri. Prin această metodă se pierde o mare parte din vitaminele hidrosolubile (C şi complexul B). Dacă vrei ca legumele adăugate în supă să-şi păstreze vitaminele şi mineralele, ai grijă să rămână crocante.

De asemenea, nu le tăia cu mult timp înainte de a le pune în supă, deoarece o parte din vitamine se pot degrada dacă sunt expuse un timp îndelungat la aer. Acelaşi sfat este valabil şi pentru verdeţuri, care trebuie tocate chiar înainte de a le adăuga în supă (după ce ai închis focul).

De evitat

Nu-i poţi face un rău mai mare organismului tău decât atunci când prăjeşti mâncarea (în special carnea). Majoritatea uleiurilor nu sunt rezistente la prăjit (inclusiv cel de floarea-soarelui) şi, la temperaturi mari, se descompun în substanţe cancerigene, care pătrund în mâncare. Alege uleiul de palmier, rezistent la temperaturi de până la 230 de grade Celsius.

Nu dezgheţa carnea înainte de a o prepara! În urma decongelării, învelişul celulelor din carne se rupe, iar tot conţinutul acestora, bogat în nutrienţi, se scurge. Lichidul rămas după ce ai dezgheţat carnea şi pe care îl arunci nu este altceva decât un amestec de vitamine şi de minerale. Mare atenţie şi la carnea recongelată, deoarece aceasta poate dezvolta foarte uşor microorganisme toxice.

Nu uita!

Pentru a reduce pierderile de vitamina C din alimente, curăţă-le de coajă, taie-le sau rade-le chiar înainte de preparare.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea