Cum să alegi pâinea!


Raspunsul la intrebarea din titlu ar putea parea banal: intinzi mana si iei painea din raft. In realitate insa, lucrurile nu stau atat de simplu. Painea cumparata din comert este de multe ori de foarte proasta calitate. Pe langa gustul alterat si aspectul deloc atragator aceasta poate fi o importanta sursa de boli. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa separi painea „buna” de cea „rea”.

1. Forma painii trebuie sa fie regulata, fara denivelari sau adancituri. Trebuie sa fie bine crescuta, sa nu aiba arsuri, crapaturi, rupturi ori o culoare neuniforma.
2. Coaja trebuie sa fie neteda si lucioasa.
3. Gustul – duleag, potrivit de sarat, fara sa se simta acru ori amar, ori cu mucegai.
4. Miezul nu trebuie sa aiba impuritati ci trebuie sa fie o masa uniforma, fara gauri. Atunci cand apesi pe ea, painea trebuie sa revina imediat la forma initiala si nu sa ramana turtuita.
5. Atunci cand o rupi, nu trebuie sa vezi fire subtiri, arginitii. Daca acestea sunt prezente, atunci painea este infectata cu Bacilus Mezentericus si poate provoca „boala indinderii”.
6. Miezul nu trebuie sa fie faramicios.

Daca preferi sa prepari acasa painea si sa fii sigura ca este bine facuta, iata reteta: Painea este un produs de panificatie format din faina, apa calda, drojdie si sare. Ingrediente: 1 kg faina 40 g drojdie sare (dupa gust) 500 ml apa Se amesteca 500 g de faina cu drojdia muiata intr-o cana cu apa calduta. Se framanta si se lasa la dospit aproximativ 2 ore. Apoi se adauga faina ramasa si sarea. Se framanta si se mai lasa la crescut inca 45 de minute. Se pune la copt in cuptorul incins si se lasa cam 30 minute pana cand capata un aspect rumen.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea