Duşmanul ascuns al dietei zilnice


Inca din cele mai vechi timpuri zaharul a fost numit „otrava alba”. Intr-adevar cercetarile stiintifice au demonstrat de-a lungul vremii ca aceasta substanta de semisinteza ne distruge organismul , lovind in mai multe puncte de-o data. Zaharul, este un aliment foarte concentrat rezultat din sfecla de zahar sau trestia de zahar. Sfecla de zahar contine mai mult de 50 de nutrienti, insa zaharul alb isi pierde din substantele nutritive odata cu procesul de rafinare, atat de nociv organismului uman.

Nu numai ca acest carbohidrat nu contine substante nutritive, dar el actioneaza ca un adevarat boomerang. Zaharul ajunge foarte repede in sange , declansand astfel starea de hiperglicemie. Din aceasta cauza avem de multe ori o stare de excitare psihica sau fizica.
Pe de alta parte nici pancreasul sau ficatul nu functioneaza la parametrii normali. Pancreasul incepe sa secrete mai multa insulina , si astfel se ajunge la hipoglicemie. In timp , aceste alternante duc la o proasta functionare, la o epuizare a sistemului nervos. Ceea ce nu stiu multi este faptul ca zaharul brut, adica cel nerafinat, nu este la fel de nociv, si ar trebui consumat in locul celuilalt.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat eliminarea totala a zaharului rafinat din alimentatia noastra , indemnand astfel populatia sa consume zahar natural , care se gaseste sub forma de lactoza in lapte, glucoza in fructe, miere si legume, si sub forma de maltoza in cereale.
Zaharul sub forma naturala este mult mai sanatos decat anumiti inlocuitori ai lui, meniti sa induca consumatorii in eroare. Indulcitori ca aspartamul, zaharina sau manitolul pot fi chiar mai nocivi decat zaharul. La fel se intampla si cu produsele light, ce contin de cele mai multe ori aspartam, indulcitor cancerigen. Trebuie astfel sa ne ferim de aceste capcane si sa gasim calea cea mai sanatoasa.

Zaharul a avut intodeauna efecte nocive asupra oragnismului, cum ar fi: diabetul, obezitatea, scaderea imunitatii, cariile dentare , rahitismul, celulita, pierderea elasticitatii pielii etc. , dar noi si noi studii au demonstrat faptul ca totusi acest aliment se afla inca la stadiul in care oamenii isi permit sa creeze mituri false despre el.

De curand cercetatorii norvegieni au demonstrat faptul ca problemele comportamentele sau deficitul de atentie la copii nu sunt datorate consumului de zahar desi in trecut se credea acest lucru. Studiul norvegian nu vine insa in apararea acestui aliment, care poate fi nociv mai ales in asociere cu alti aditivi, doar trage un semnal de alarma in ceea ce priveste dieta copiilor ce trebuie atent supravegheata.

In America insa, foarte multe organizatii si experti in sanatate au cerut ca procentajul zaharului in diferite alimente sa fie trecut pe etichete, la fel ca si consumul minim acceptat zilnic. Aici boli ca obezitatea sau diabetul au scapat de sub control tocmai din cauza inlocuirii produselor mai sanatoase cu alimente bogate in zahar. Marion Nestle, sefa Departamentului de Studii de Nutritie din cadrul Universitatii New York a declarat faptul ca e timpul ca toate informatiile despre zahar sa fie trecute pe eticheta, deoarece este aproape sigur ca acesta contribuie la declansarea unor boli ca osteoporoza, cancerul sau bolile de inima.

Si in Romania zaharul a devenit aproape un produs indispensabi, desi nu ne confruntam cu aceleasi probleme ca in Statele Unite ale Americii. Multi sunt cei care afirma ca zaharul poate fi inlocuit total din alimentatie, consumand in schimb miere de albine, cereale, sirop de artar, sau xilitol pe care il gasim in prune. Chiar daca solutii teoretice exista , va fi foarte greu sa eliminam acest aliment din consumul zilnic. Sta insa in puterea noastra de a diminua efectele lui nocive asupra organismului nostru si de cauta solutii pentru a-l elimina treptat.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea