Sfaturi practice de prin lume adunate

Cred ca nici una dintre noi nu a avut un moment în bucătărie când să nu fi avut nevoie de un sfat practic despre cum să păstreze sau să facă ceva anume. Un telefon la mama, o bătaie în uşă la vecina şi întotdeauna încercăm să găsim soluţii pe care ceilalţi le-au aplicat deja şi ele funcţionează. Eu nu mi-.am propus să reinventez roata, dar mi-am spus că ar fi bine să vă împărtăşesc şi voua lucrurile interesante pe care le-am aflat.

Cum păstrezi mai mult timp ALBUŞUL de ou
– pentru a păstra câteva zile albuşurile de ou, turnaţi deasupra câteva picături de apă;
– albuşul ouălor de raţă nu se foloseşte la prăjituri, fiind prea gras nu se bate spumă;
– spuma de albuş nu se lichefiază dacă punem în ea zahărul în două reprize: una când începem bătutul, cealaltă la final;
– albuşul de ou se desparte uşor de gălbenuş, dacă oul spart e pus deasupra unui vas, într-o pâlnie, deoarece albuşul curge în vas, gălbenuşul rămâne întreg;
– albuşul de ou se întăreşte mai repede dacă adăugăm în el un praf de sare sau de zahăr, ori câteva picături de lămâie sau de apă rece;
– când bateţi albuşul de ou, puneţi în el o lingură de apă rece, din aceeaşi cantitate de ouă, va ieşi o masă mai mare de albuş.

Ce ne facem cu BANANELE
– ţinute la frigider, bananele se înnegresc repede şi se înmoaie, dar să ştiţi că cea mai bună păstrare a lor este într-un coş de nuiele, într-un loc bine aerisit.

Cum procedăm cu BRÂNZA
– se rade fără să se sfărâme dacă înainte de folosinţă o puneţi pe o hârtie, la congelator, vreme de 30 minute;
– soiurile de brânză sfărâmicioasă se taie cel mai bine cu un cuţit care înainte de întrebuinţare a fost trecut prin apă fierbinte;
– brânza se desărează uşor daca se pune în apă, împachetată în hârtie albă;
– brânza întărită se înmoaie dacă se înveleşte într-un şerveţel îmbibat în vin alb şi se păstreză astfel la rece, timp de o oră.

CARNE DE PASĂRE gustoasă
– puii se rumenesc bine dacă înainte de a-i scoate de la cuptor îi stopim cu puţină bere;
– înainte de a băga păsarile la fript, ungeţi-le cu un strat subţire de zahăr praf, astfel friptura se va rumeni frumos şi va deveni crocantă, gustul de zahăr dispare la fript;
– dacă vreţi ca găina pe care o puneţi în supă să fiarbă mai repede, frecaţi-o bine pe piele cu zahăr, se înmoaie imediat;
– friptura de pasăre (găină, raţăa, curcan) făcută la cuptor devine foarte crocantă dacă în timpul friptului se unge mereu cu bere sau cu sosul din tavă.

Cum procedăm cu CARTOFII
– cartofi puşi la fiert nu mai dau afară din oală dacă în apă se adaugă o lingură de lapte;
– cartofi fierţi se curăţă mult mai repede dacă imediat după ce sunt scoşi din apa fierbinte, se clătesc repede în apă rece;
– cartofi noi se curăţă foarte uşor dacă-i ţinem înainte în apă rece, amestecată cu o mână de sare gronjoasă, după cca 1/2 ora, îi frecăm cu un serveţel aspru;
– dacă vi-au rămas cartofi prăjiţi de la masă, nu-i aruncaţi, puşi a doua zi într-o ciorbă, îi vor da un gust deosebit;
– cartofii din cămară nu încolţesc dacă se pun lângă ei şi câteva mere;
– după ce curăţăm cartofii de coaja, e bine să-i trecem printr-un jet de apă rece, vor fierbe mai uşor şi nu se vor sfărâma;
– aţi curăţat cartofii şi până să-i fierbeţi s-au înegrit Puneţi căteva picături de oţet în apa în care fierb, cartofii devin albi, iar gustul oţetului nu se simte.

Cum facem CHIFTELELE
– acestea se prăjesc întodeauna în ulei bine încins, dar la foc mic;
– altfel se formează o crustă care împiedică pătrunderea căldurii în interior şi carnea rămâne crudă.

Cum dregem CIORBELE
– sunt mult mai gustoase dacă în loc să punem legumele să fiarbă împreună cu carnea, le radem şi le călim înainte în puţin ulei;
– ciorba sau mâncarea în care aţi scăpat prea multă sare, se repară uşor dacă puneţi repede înăuntru câteva felii de cartof crud, daţi încă o dată mâncarea în clocot şi apoi scoateţi afară feliile de cartof.

Se spune că cel mai bine omul învaţă din proprie experienţă şi pe pielea lui, eu însă sunt tare mulţumită dacă reuşesc să aflu dinainte anumite lucruri şi mai târziu am grijă să le evit.
M.T.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea