DELICIU: ALIGOT, PIURE DE CARTOFI ŞI BRÂNZĂ (Rețetă din Franța)

copy-of-img_3912-1024x682Aligot este un deliciu din regiunea Aubrac, în inima Masivului Central, este compus în principal dintr-un piure de cartofi – parfumat cu puţin usturoi – şi brânză.

Secretul unei reţete reuşite de Aligot stă în amestecarea lentă a brânzei, tăiate în fâşii subţiri, cu piureul, până când se topeşte încet şi capătă acea consistenţă „aţoasă”.

Specificul acestui preparat vine din gradul de maturare a brânzei alese: o varietate de munte („tomme”), proaspătă, indispensabilă pentru un rezultat final perfect cremos. Aligot se prepară aşadar cu un sortiment celebru de brânză tânără din regiunea Aveyron, Laguiole. În cazul în care se alege un Cantal tânăr din Auvergne, specialitatea îşi schimbă numele în „truffade”, iar cartofii nu se mai fac piure.

O reţetă pentru mese mari de sărbătoare care se degustă astăzi peste tot în Franţa! Când brânza capătă consistenţa „aţoasă”, se serveşte imediat, alături de un vin roşu din Garonne, cu puternice note taninoase şi de fructe de pădure, sau cu un rosé de tip Buzet.

Ingrediente

  • 5kg de cartofi (special pentru piure)
  • 600g de brânză proaspătă de munte Laguiole
  • 2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
  • 225g de unt
  • 15 – 20cl de lapte
  • Sare şi piper proaspăt măcinate

 

Mod de preparare

  1. Curăţaţi cartofii de coajă. Tăiaţi-i în bucăţele de aceeaşi mărime pentru a fierbe uniform. Puneţi-i la fiert în apă cu sare, la foc mic, timp de 25 – 35 de minute. Verificaţi dacă au fiert cu ajutorul unui vârf de cuţit (ar trebui să intre uşor).
  2. Scurgeţi bine cartofii şi transfotmaţi-i într-un piure omogen. Puneţi piureul pe foc mic şi amestecaţi timp de 5 minute ca să capete o consistenţă mai uscată. Luaţi-l de pe foc şi încorporaţi untul mărunţit. Tăiaţi brânza în felii foarte subţiri.
  3. Încălziţi laptele şi apoi turnaţi-l, încetul cu începtul, peste piure, fără să puneţi neapărat toată cantitatea, şi amestecaţi pentru a obţine textură cremoasă dar care rămâne totuşi fermă. Adaptaţi cantitatea în funcţie de consistenţa dorită. Încorporaţi usturoiul tocat mărunt, deasupra adăugaţi fâşiile de brânză şi puneţi din nou cratiţa la foc mic, amestecând cu putere, de jos în sus. Brânza se va topi încetul cu încetul şi va deveni aţoasă. Aligot este gata atunci când brânza s-a topit de tot. Verificaţi dacă este suficient de asezonat şi serviţi.

Aligot, asocieri posibile: o carne roşie friptă în tigaie, felii de şunculiţă ţărănească sau cârnaţi prăjiţi, carne de vânat mic.

Sugestii de vinuri ce se potrivesc cu “Aligot:  un vin roşu din Garonne, cu puternice note taninoase şi de fructe de pădure sau un rosé de tip Buzot.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea