(SALATĂ) 8 REȚETE INEDITE din VARZĂ

(SALATĂ) 8 REȚETE INEDITE din VARZĂ

Salata de varza se numara printre cele mai populare preparate, rapide si usor de preparat si consta in principal in varza tocata, la care se adauga marar, un dressing de maioneza sau otet si condimente. Diverse variante ale acestei salate includ si alte legume – morcovi, ceapa, ardei sau fructe – mere sau ananas, de exemplu.

Salata de varza este in general mancata alaturi de un fel principal – carne de pui prajita sau la gratar si de o garnitura, cum ar fi cartofii prajiti sau cartofii la cuptor.  De asemenea, aceasta salata poate fi folosita ca un ingredient in sandvis, cel mai cunoscut de acest gen fiind Sandvisul Reuben, de origine americana.

Ca o curiozitate, salata de varza in Suedia este preparata cu otet si ulei si este servita cu pizza, iar in Italia la salata se adauga felii de sunca si ardei taiati julienne si se numeste „insalata capricciosa”.

Va prezentam in continuare 8 dintre cele mai interesante retete de salata de varza cu care va veti impresiona musafirii, dar si cu care va puteti delecta in orice zi a saptamanii, fiind foarte usor de preparat.

1. Salata de varza in stil indian

stil_indian

Ingrediente

  • 1/2 varza de dimensiune mica, taiata in felii subtiri
  • unul-doi ardei iuti, feliati si tocati
  • 1/4  ceasca de alune prajite, maruntite
  • frunze proaspete de coriandru, taiate marunt
  •  una-doua lingurite de sare de mare
  • sucul de la o lamaie verde de dimensiune medie
  • doua linguri de ulei de rapita
  • o lingurita de seminte de mustar
  • 1/4  lingurita de turmeric (curcuma)

 

Mod de preparare

  1. Taie varza pe lungime cat de subtire poti si pune-o intr-un castron mare.
  2. Feliaza ardeiul iute pe lungime, apoi taie-l in bucati subtiri, transversal, fara sa arunci semintele.
  3. Marunteste alunele intr-o rasnita, ca sa fie de dimensiunea firimiturilor de paine, apoi presara-le peste varza.
  4. Adauga frunzele de coriandru taiate marunt, sarea si sucul de lamaie.
  5. Uleiul de rapita se incinge intr-o tigaie la foc mediu si se adauga semintele de mustar.
  6. Acopera cu un capac si lasa-le sa se gateasca pana cand se opresc din pocnit, lucru care ar dura aproximativ 30 de secunde.
  7. Ia tigaia de pe foc si presara turmericul, care va tranforma instant culoarea uleiului intr-o nuanta de galben.
  8. Amesteca bine, apoi toarna acest dressing peste celelalte ingrediente, pana sunt acoperite toate uniform.
  9. Poti servi acesta salata la temperatura camerei sau rece.

2. Salata de varza cu dressing alb, cremos

sos_alb

Ingrediente

– 1/2  ceasca de maioneza

  • 1/4  ceasca de lapte
  •  o lingurita de otet alb
  •  1/4  ceasca de zahar
  •  1/4  lingurita de sare
  •   o  varza de dimensiune medie, taiata in felii subtiri
  •   1 morcov de dimensiune medie, decojit si dat pe razatoare

Mod de preparare

  1. Intr-un castron mare amesteca toate ingredientele, mai putin legumele, pana obtii un sos omogen si cremos.
  2. Taie varza pe lungime, cat de subtire poti, si da morcovul pe razatoare.
  3. Adauga legumele la dressing, amesteca totul, apoi acopera castronul cu o folie.
  4. Lasa preparatul la rece timp de o ora inainte de servire.

3. Salata de varza in rosu si alb

in_alb_si_rosu

Ingrediente

– o varza alba de dimensiune medie, tocata

  • 2 morcovi medii, decojiti si dati pe razatoare
  •  1/2 ardei gras rosu, tocat
  •  doua linguri de ceapa rosie taiata cubulete
  •  o ceasca de maioneza light
  •  doua linguri de otet alb
  •  3 linguri de zahar
  •  1/2 lingurita de sare
  •  1/4 lingurita piper alb

Mod de preparare

  1. Intr-un castron mare amesteca varza, morcovii, ardeiul gras si ceapa.
  2. Intr-un castron mic combina restul ingredientelor, apoi adauga peste legume dressingul obtinut.
  3. Acopera salata de varza cu o folie si las-o la racit timp de o ora inainte de servire.

4. Salata de varza cu otet de mere

otet_de_mere_bun

Ingrediente

  • 1/2 varza alba de dimensiune medie, tocata
  •  1/2 varza rosie de dimensiune medie, tocata
  •  o ceapa medie, tocata marunt
  •  2 castraveti mari, taiati cubulete
  •  boabele de la un porumb fiert
  •  1/2 ceasca de ulei de masline
  •  1/2 ceasca de otet de mere
  •  1/3 ceasca de zahar
  •  o lingurita si 1/2 de sare

Mod de preparare

  1. Amesteca varza alba si varza rosie, castravetii, ceapa si porumbul.
  2. Separat pregateste dressingul cu restul ingredientelor, apoi adauga-l peste legume.
  3. Poti servi aceasta salata de varza la temperatura camerei sau rece.

5. Salata de varza cu mar si bacon afumat

mar_si_bacon

Ingrediente

  •  3 linguri ulei de masline
  •  doua linguri de maioneza
  •  o lingura mustar de Dijon
  •  o lingura suc de lamaie
  •  1/2 lingurita sos de ardei iute
  •  o lingura de sare
  •  1/4 lingurita de zahar
  •  1/2 varza alba, tocata
  •  1 mar mare, taiat cubulete
  •  4 felii de bacon afumat, maruntit

Mod de preparare

  1. Amesteca uleiul de masline, maioneza, mustarul, zeama de lamaie, sosul de chilli, zaharul si sarea.
  2. Adauga varza tocata marunt si marul, apoi amesteca pana se uniformizeaza si presara baconul.
  3. Aceasta salata se poate servi atat la temperatura camerei, cat si rece, dupa ce e tinuta 30 de minute  la frigider.

6. Salata de varza cu ananas

cu_ananas

Ingrediente

  •  1/4 varza alba, taiata in felii subtiri
  •  1/2 ceapa, taiata in felii subtiri
  •  1 morcov mare, decojit si dat pe razatoare
  •  4 fire de ceapa verde, tocate
  •  6 linguri de ananas din conserva, maruntit
  •  3 linguri de maioneza
  •  sare
  •  piper negru

Mod de preparare

  1. Amesteca toate legumele intr-un castron mare.
  2. Adauga maioneza si condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
  3. Acopera bolul cu o folie si lasa-l sa stea la frigider timp de 30 de minute inainte de servire.

7. Salata de varza in stil hawaiian

hawaii

Ingrediente

– o varza de dimensiune medie, tocata

  •  o ceasca de maioneza
  •  ananas dintr-o conserva, fara zeama
  •  mandarine dintr-o conserva, fara zeama
  •  o portocala
  •  1/4 ceasca de cirese
  •  1/4 lingurita de sare
  •  1/4 lingurita de piper negru

Mod de preparare

  1. Amesteca fructele cu varza intr-un castron mare.
  2. Adauga maioneza si condimenteaza cu sare si piper.
  3. Acopera cu o folie si lasa preparatul la frigider timp de o ora sau chiar doua, daca ai timp, inainte de servire.

8. Salata de varza curcubeu

curcubeu

Ingrediente

  •  o varza de dimensiune medie, tocata
  •  3 bucati de tulpina verde de telina (apio), tocate
  •  1/2 ardei gras rosu, tocat
  •  1/2 ardei gras galben, tocat
  •  1 ardei iute, tocat fin, fara seminte
  •  o ceasca de sos italian
  •  doua linguri de zahar brun

Mod de preparare

  1. Intr-un castron mare amesteca varza, telina, ardeiul iute si cei doi ardei grasi, iar intr-un bol mic pregateste dressingul amestecand sosul italian cu zaharul brun, pana cand acesta se dizolva.
  2. Adauga sosul la salata, acopera castronul cu o folie si lasa-l la frigider timp de o ora inainte de servire.
  3.  Daca nu vrei sa cumperi un sos italian din magazin, il poti prepara chiar tu din urmatoarele ingrediente: 100 ml otet alb, o lingura de zeama de lamaie, 100 ml ulei de masline extravirgin, un catel de usturoi, o lingurita de zahar, jumatate dintr-o ceapa alba mica, o lingura de patrunjel verde tocat, un varf de lingurita de chilli.
  4. Alege reteta de salata de varza care corespunde gusturilor tale sau incearca-le pe toate daca iti plac provocarile in bucatarie. Pofta buna!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea