Beneficiile nutriţionale ale portocalelor

Portocalele sunt fructe citrice care fac parte din aceeasi familie cu grapefruit si mandarine.

Cultivate in regiunile calde sunt deosebit de populare datorita aromei parfumate pe care o au, dar,si pentru beneficiile importante pentru sanatatea noastra.

In afara ca sunt delicioase, portocalele contin, de asemenea, multe substante nutritive esentiale pentru corpul nostru, cum ar fi vitamina A, B1 si C. O portocala ne furnizeaza aproape toata doza zilnica necesara de vitamina C.

Portocalele sunt, de asemenea, o sursa buna de aminoacizi, beta-caroten, acid folic, pectina, potasiu, calciu, fier, iod, fosfor, mangan si zinc. O portocala are peste 170 de fitonutrienti diferiti si mai mult de 60 de flavonoide, care s-a dovedit ca au o actiune anti-tumorala si anti-inflamatorie, dar si proprietati antioxidante puternice.

Procentul ridicat de antioxidanti (vitamina C) si flavonoide din portocale fac din acestea una dintre cele mai bune fructe care ajuta la sanatatea organismului.

1. Previne cancerul

Un compus gasit in portocale si alte fructe citrice, a dovedit a fi eficace in prevenirea anumitor tipuri de cancer cum ar fi cancerul de piele, de san, pulmonar si de colon. Continutul ridicat de vitamina C, de asemenea, actioneaza ca un antioxidant care protejeaza celulele de radicalii liberi.

2. Scad nivelul colesterolului

Una dintre cele mai importante flavonoide din portocale este hesperidina. Hesperidina si pectina din portocale reduc colesterolul LDL. Pectina incetineste absorbtia grasimilor de catre organism si astfel reduce nivelul de colesterol.

3. Reduc tensiunea arteriala

Studiile au aratat ca flavonoidele (hiperidina si magneziul), gasite in portocale, pot reduce tensiunea arteriala.

4. Au beneficii cardiovasculare

Portocalele contin fibre, acid folic si erperidini care mentin buna functionare a sistemului cardiovascular. O portocala consumata pe zi mentine sistemul cardiovascular sanatos.

5. Trateaza artrita

Datorita proprietatilor anti-inflamatorii, portocalele ajuta la ameliorarea durerii de artrita si rigiditate la nivelul muschilor si articulatiilor. Intr-un studiu facut in Marea Britanie, s-a constatat ca un pahar pe zi de suc proaspat de portocale reduce riscul de afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida.

6. Buna functionare a creierului

Portocalele sunt o sursa buna de acid folic care ajuta la buna functionare a creierului.

7. Contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor

Sunt, de asemenea, bogate in calciu, care ajuta la protejarea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.

8. Previn ulcerul gastric si amelioreaza constipatia.

Datorita continutului ridicat de fibre, portocalele sunt fructe care ajuta la protejarea impotriva ulcerului. Studiile au aratat ca o portocala consumata pe zi poate ajuta la prevenirea formarii de ulcer gastric.

Continutul ridicat de fibre ajuta la stimularea sucurilor digestive, astfel acestea au un efect benefic impotriva constipatiei.

Alte lucruri interesante despre portocale poti AICI

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea