Cum alegem vinul pentru masa de sărbătoare

Cum alegem vinul pentru masa de sărbătoare

Vinul este o băutură obţinută prin fermentarea sucului de struguri. Potrivit prevederilor „Legii viei şi vinului” din ţara noastră, vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică a strugurilor sau a mustului din struguri proaspeţi. Vinul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a moldovenilor.

Vinurile se împart în funcţie de conţinutul de zahăr, exprimat în grame la litru, în seci, demiseci, de desert.
Vinuri albe seci: Aligote, Feteasca, Risling.
Vinuri albe demiseci: Feteasca Albă, Sauvignon, Pinot.
Vinuri albe dulci: Muscat, Chardonnay.
Vinuri roşii seci şi demiseci: Cabernet, Roşu de Purcari.
Vinuri roşii dulci: Cabernet, Sauvignon, Pinot noir.

Bucatele culinare sînt puse în valoare de băuturile cu care se asociază.

În general, orice masă de prînz, cină sau cu caracter oficial începe cu un aperitiv.

Asocierea anumitor grupe de bucate cu băuturi:

  • Gustări – aperitive şi vinuri albe seci;
  • Supe, creme, ciorbe – de regulă, nu se recomandă băuturi, dar la anumite ciorbe concentrate din peşte se poate oferi un vin alb sec;
  • Bucate din peşte – vinuri albe seci;
  • Bucate de bază – vinuri roşii seci şi demiseci, vinuri uscate;
  • Bucate din carne de pasăre – vinuri albe seci şi demiseci;
  • Brînzeturi – toate vinurile se asociază cu brînzeturile cu excepţia vinurilor dulci;
  • Desert – vinuri dulci, spumante.

Vinul spumant se poate servi pe toată durata mesei, sec – la începutul mesei, demisec şi de desert – la sfirşit. Vinurile noi se vor servi înaintea celor vechi; vinurile uşoare înaintea celor tari; vinurile seci înaintea celor demiseci şi dulci; vinurile albe seci şi demiseci înaintea celor roşii; vinurile albe dulci, după cele roşii, vinurile tari la bucate grase sau picante.

Această asociere se respectă în locurile alimentaţiei publice, pe cînd în comunităţile rurale se servesc acele vinuri care sînt în gospodărie. Consumul vinului reprezintă un complex cultural în cadrul ritualurilor, obiceiurilor şi ceremoniilor. Graţie vechimii vinului în practicile sociale şi valorii sale simbolice, el a marcat fundamental comportamentul şi mentalitatea locuitorilor din Moldova.

Consumul vinului la moldoveni este cel mai codificat şi mai verificat ritual, care atinge cele mai complexe forme ale trăirii colective, reflectînd relaţiile sociale ale celor implicaţi în procesul consumului şi sistemul de valori promovat de societate.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea