Surse de fericire în meniul zilnic

Ce parere ai avea daca ti-am spune ca cel mai simplu mod de a cauta fericirea sta in varful furculitei? Cercetari recente realizate in domeniile neurologiei si al nutritiei au demonstrat ca o dieta adecvata iti poate stabiliza si imbunatati starea de spirit, spori concentrarea si creste sanatatea creierului.

Alimentatia noastra influenteaza direct functia creierului si abilitatea de a fi fericit. Prima data este influentata abilitatea de a gandi, planifica si de a ne aminti (alimente pentru gandire), apoi se regleaza emotiile (alimente pentru o stare emotionala de bine), iar in al treilea rand au forta de a controla anxietatea (alimente pentru energie).
Vitamina B12
Carnea animala acumuleaza aceasta vitamina in tesuturi, ca atare este singura sursa de Vitamina B12. Aceasta regleaza modalitatea de functionare a genelor, fiind unul dintre elementele minune care previn cancerul. De asemenea, Vitamina B12 este recunoscuta pentru ca scade riscul de probleme mentale precum dementa si depresia.
Cele mai bune surse: scoici, peste, ficat, vita, oua

Iodul
Iodul este un nutrient necesar vietii si poate fi obtinut prin dieta. Iodul este esential pentru a mentine sanatatea glandei tiroide, glanda care regleaza metabolismul. O tiroida hipoactiva este asociata cu o stare de energie redusa, memorie slaba, depresie, migrene, infertilitate, crestere in greutate sau diferite disfunctii ale sanilor sau infectii. Astfel iodul este foarte important pentru a mentine un echilibrul al sanatatii, ca atare este o sursa de energie si stabilitate.
Cele mai bune surse: alge, peste, scoici, creveti, sardine, oua, carne din animale hranite cu iarba si lapte, coaja cartofilor

Magneziul
Magneziul este un mineral care calmeaza mintea, starile nervoase si muschii. Este utilizat pentru tratarea clinica a fazelor de depresie si protejeaza creierul, relaxeaza vasele de sange si actioneaza preventiv impotriva oricarilor boli de inima sau a diabetului. Nivelurile crescute de magneziu din creier imbunatatesc memoria si invatarea, in timp ce scaderea acestora poate cauza depresie, anxietate, ADHD, insomnie si oboseala.
Cele mai bune surse: frunze verzi, cereale integrale, somon, cereale boabe, seminte de floarea-soarelui, melasa

Colesterolul
Poate sa va surprinda, dar colesterolul a fost direct implicat in sustinerea memoriei si a starii psihice de bine. Evitarea unor surse de colesterol precum ouale si somonul semnifica privarea deliberata a creierului de elemente esentiale pentru sanatatea acestuia. Studiile au demonstrat ca persoanele de varsta medie si cele batrane care au consumat cantitati moderate de colesterol au avut omenorir mai buna si o stare psihica de bine. Un mod usor de a-ti controla fericirea.
Cele mai bune surse: oua, somon, carne, lapte, branza

Vitamina D
Exista un motiv pentru care asteptam sezonul cald si atingerile soarelui pe piele – exact ca si plantele, avem nevoie de soare pentru a supravietui. Razele soarelui transforma colesterolul din pielea noastra in vitamina D, un element esential care asigura functionarea normala a aproximativ 2000 de gene. Nivelul scazut de vitamina D scade imunitatea si creeaza premizele pentru nefericire si boli psihice precum depresia sau demența.
Cele mai bune surse: raze solare, peste gras, unt, ciuperci

Calciul
Descresterea nivelul de calciu din sange poate crea anxietate, depresie, iritabilitate, pierderi de memorie si gandire incetinita.
Cele mai bune surse: sardine, lapte, iaurt, branza, radacina si frunze de napi, varza, mustar, spanac, migdale, nuci pecan, nuci

Fibrele
Dieta cu continut scazut de fibre este in stransa legatura cu starea de nefericire si de depresie. Fibrele sunt un indicator ca in dieta ta se regasesc elemente esentiale ale fericirii. Un alt motiv este acela ca reduc orice fel de inflamatie din organism. Fibrele evita realizarea unor varfuri glicemice si insulinice mari, ducand astfel la o deteriorare a circulatiei sangvine la nivelul creierului, ceea ce duce la o inrautatire a starii de spirit si a memoriei. Ca atare, urmeaza o regula simpla: mananca mai multe vegetale.
Cele mai bune surse: vegetale verzi, conopida, broccoli, boabe, fructe

Acidul folic
Acidul folic este intalnit in lichidul cefalorahidian intr-o cantitate de 4 ori mai mare decat in sange. Acidul folic a fost utilizat de mai multe decade pentru imbunatatirea starii de spirit si pentru a calma depresiile. Acidul folic participa in reactiile de creare a DHA si EPA prin combinarea cu acizii grasi Omega-3, protejand creierul impotriva inflamatiei si conferind o stare psihica de bine.
Cele mai bune surse: spanac, nap, fasole neagra, linte

Vitamina A
Zona din creier responsabila de crearea unor noi celule, hipocampusul, are un numar foarte mare de receptori pentru vitamina A. Acest nutrient joaca un rol foarte important in codificarea ADN-ului neuronilor. In mod specific, vitamina A face din dopamina si receptorii sai factorii cheie in biochimia starilor de spirit, memoriei si a invatarii.
Cele mai bune surse: ficat, galbenus de ou, crustacee, unt si lapte integral

Omega-3
Omega-3 este un grup de acizi grasi esentiali pentru organismul uman, influentand starea de spirit si  formarea conexiunilor din creier. O dieta bogata in acizi grasi Omega-3 te ajuta sa te pastrezi intr-o forma psihica buna, previne depresiile, obezitatea, cancerul sau boli ale inimii. Daca vrei sa ai o gandesti si sa alergi rapid, ai nevoie de o dieta bogata in acizi grasi esentiali Omega-3.
Cele mai bune surse: sardine sau alte tipuri de peste – macrou, somon, oua, carne

Vitamina E
Vitamina E in forma naturala asigura protectia neuronilor prin blocarea semnalelor inflamatorii care duc la moartea celulelor creierului. S-a constatat ca persoanele care sufera de declin cognitiv si Alzheimer au un nivel scazut de Vitamina E. Mai mult, protejeaza organismul impotriva cancerului si al bolilor de inima. Un nivel crescut de Vitamina E protejeaza creierul si influenteaza starea de bine a organismului.
Cele mai bune surse: migdale, masline, frunze de sfecla de zahar, frunze de nap, sfecla mangold

Fierul
Fierul este necesar neuronilor pentru a produce energie si a dezvolta capacitatea creierului. Adolescentii cu nivel diminuat de fier au performante scazute la testele cognitive si probleme de invatare sau concentrare. Fierul ajuta de asemenea organismul, prin ficat, sa elimine toxinele din corp. De aceea, o dieta cu continut ridicat de fier este ideala pentru a detoxifia organismul si a conferi o stare de bine.
Cele mai bune surse: crustacee, carne de vita, carne de rata, carne de pui inchisa la culoare, ficat.

In plus, daca vrei sa iti stimulezi starea psihica de bine trebuie sa urmaresti si regulile de mai jos:

Regula 1. Micsoreaza cantitatea de alimente procesate din dieta. Majoritatea alimentelor procesate sunt pe baza de zahar, iar o cantitate ridicata de dulciuri afecteaza zonele din creier specializate in reglarea starii de spirit.

Regula 2. Mareste cantitatea de fructe, legume si cereale integrale din dieta. Alimentele vegetale sunt o reala sursa de vitamine, minerale si fitonutrienti, adevarate “Elemente Esentiale pentru Fericire” – substante de care creierul are nevoie pentru a-si indeplini in mod optim functiile fiziologice.

Regula 3. Opteaza pentru carnea obtinuta din animale hranite cu iarba si nu cu cereale. Comparativ, carnea obtinuta din animalele hranite cu iarba contin mai multi acizi grasi Omega-3.

Regula 4. Cauta varietatea! Cu cat este mai larga gama de alimente consumate, cu atat mai multi nutrienti valorosi vor fi introdusi in corp si cu atat mai bine va functiona creierul si organismul.

sursa: helpnet.ro

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: martie 10, 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea