Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Beneficii extraordinare pentru organism

Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este bogată în principii active de tipul:provitamina A, vitaminele B, C şi A, săruri de calciu, aminoacizi, ulei volatil, steroli, amine, fosfaţi, fier bivalent, acid folic, care fac din această plantă un important vitaminizant şi remineralizant al organismului odată cu venirea primăverii, susţine Diana Sîrbu, nutriţionist şi dietetician NaturHouse (www.natur-house.ro).

În scopuri alimentare – se foloseşte partea aeriană a plantelor tinere sau numai frunzele adunate până la înflorire. Printre efectele benefice ale acestei plante se numără:
• Efect detoxifiant, golagog;
• Stimulează metabolismul, secreţia biliară şi pancreatică, gastrică şi intestinală;
• Stimulează peristaltismul intestinal şi digestia având astfel un efect favorabil în cazul celor ce suferă de constipaţie;
• Acţionează asupra viermilor intestinali;
• Fluidifică sângele şi are efect uşor hipoglicemiant;
• Favorizează eliminarea excesului de acid uric pe cale renală;
• Acţiune favorabilă în regenerarea şi epitelizarea ţesuturilor lezate;
• Fluidifică secreţiile bronşice şi ajută la eliminarea lor prin expectoraţie;
• Stimulează imunitatea;
• Împiedică multiplicarea bacteriilor la nivelul colonului (ajutând tranzitul);
• Efect diuretic.

Consum de urzici în exces

Printre efectele secundare ale excesului consumului de urzică amintim creşterea coagulabilităţii sângelui, deci la pacienţii cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, hemoragii provocate de fibroame (plus alte afecţiuni ) şi vârstnici la care poate agrava fenomenele circulatorii de tip tromboflebite, arterite – consumul de urzică se va face cu precauţie!

sursa text: csid.ro

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
Ruladă cu miere

Ruladă cu miere

 
Supă cremă de urzici cu crutoane

Supă cremă de urzici cu crutoane

 

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: martie 6, 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea

Chec de cafea

 
Tartă cu ciuperci și pui

Tartă cu ciuperci și pui