Cum sǎ te hrǎneşti sǎnǎtos în 2014!

Uneori ai nevoie de o „bornǎ de hotar” ca sǎ poţi sǎ începi ceva nou – fie cǎ este vorba despre o nouǎ relaţie, un proiect nou sau un stil de viaţǎ diferit. Despre stil de viaţǎ şi, mai ales, despre un stil de a te hrǎni mai sǎnǎtos este vorba şi în cele ce urmeazǎ. Vrei sǎ mǎnânci corect, ce trebuie şi în cantitǎţile potrivite pentru ca sǎ nu ajungi, ca în vorba cunoscutǎ, „sǎ îţi sapi groapa cu dinţii”? Atunci ţine seama de aceste 10 sfaturi şi idei de bun gust, pentru o hranǎ sǎnǎtoasǎ şi cu gust bun.

1 . Nu sǎri peste micul dejun! Un mic dejun cu proteine ​​şi fibre ajutǎ la stabilizarea zaharului din sânge şi reduce pofta cu care mâncai atunci când obişnuiai sǎ uneşti micul dejun cu prânzul în ceea ce englezul obişnuieşte sǎ numeascǎ „brunch”. Pâinea integralǎ din grâu, fulgii de ovǎz şi fructele proaspete sunt cele mai bune surse de fibre.

2 . Creşte aportul de fructe şi legume la fiecare masǎ! Pe lângǎ faptul cǎ sunt foarte sǎnǎtoase, îţi sugerez un truc: cu cât ai mai multe culori în farfurie, cu atât mâncarea ta va fi mai atrǎgǎtoare şi vei începe sǎ te saturi… privind-o.

3 . Redu sarea şi grǎsimile din alimentaţie! Încearcǎ sǎ pregǎteşti carnea şi legumele pe grǎtar sau în cuptor şi renunţǎ la frigerea şi prǎjirea lor în grǎsimi. Alege o carne mai uşoarǎ (vitǎ, curcan, pui) şi scoate pielea de pe carnea de pasǎre. Sǎ nu-ţi fie fricǎ sǎ gǎteşti cât mai condimentat: scorţişoara, ardeiul iute, busuiocul, cimbrul, coriandrul, curcuma te pot ajuta sǎ gǎteşti mai savuros şi mai sǎnǎtos.

4 . Creşte aportul de cereale integrale şi fibre! Adaugǎ, de exemplu, o lingurǎ de seminţe de chia la fulgi de ovǎz din fiecare dimineață. Multe alte seminţe sunt bogate în proteine ​​şi antioxidanţi. Folosindu-le, te vei simţi repede sǎtul şi nu vei mai fi tentat sǎ mǎnânci peste mǎsurǎ.

5 . Mǎnâncǎ mai multe alimente cu omega-3! Acesta este un acid gras benefic. Alimentele cu omega-3 ajutǎ la îmbunǎtǎţirea activitǎţii inimii şi funcţionarea creierului. Alimentele recomandate sunt somonul, macroul, tonul, semințele de in, spanacul şi nuci. Consumǎ cel puţin trei porţii pe sǎptǎmânǎ.

6 . Creşte consumul de lichide! De multe ori, atunci când ne simţim obosiţi obosiţi asta este pentru cǎ noi suntem deshidrataţi. Doi litri şi jumǎtate de apǎ, suc proaspǎt de fructe şi ceai verde sunt necesari şi beneficei pentru sǎnǎtate. Creşterea consumului de lichide nu se referǎ însǎ la bǎuturile energizante, carbogazoase, cafea sau ceai negru ori ceaiuri aromate, care trebuie reduse ori chiar eliminate.

7 . Planteazǎ-ţi propria gradinǎ! Ideal ar fi sǎ ai spaţiu pentru o grǎdinǎ în care sǎ-ţi plantezi legumele, verdeţurile şi… pomii fructiferi. Dacǎ nu se poate, mǎcar câteva ghivece cu verdeţuri încearcǎ sǎ ai în balcon sau la fereastrǎ (iar pentru ce nu poţi sǎ creşti în ghiveci, alege sǎ te aprovizionezi din piaţǎ, verificând provenienţa acestora.

8 . Alege gustǎri sǎnǎtoase, între mese! Renunţǎ la chipsuri, covrigei şi orice altfel de gustǎri din categoria junk-food şi pune în locul lor felii de fructe.

9 . Alege lactate cu conţinut scǎzut de grǎsimi! Iar dacǎ simţi nevoia de unt pe pâine, înlocuiţi-l cu miez de avocado pasat. E mai sǎnǎtos şi… cu un gust provocator.

10 . Foloseşte farfurii mai mici, pentru a putea controla porţiilor! Când mǎnânci din farfurii mici, te simţi sǎtul mai repede şi eviţi o supraalimentare. De asemenea, folosirea unor pahare înalte, zvelte, ajutǎ la reducerea cantitǎţii de sifon din apa sau sucurile carbogazoase pe care le bei.

sursa: revistafelicia.ro

 

Un comentariu

  1. Mia placut. foarte mult

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
Ruladă cu miere
 
Supă cremă de urzici cu crutoane
 
Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Urzica te vitaminizează şi te remineralizează

Autor:

Publicat la data de: 10 martie 2014

Beneficii extraordinare pentru organism Pentru a fi folosită în scop medicinal urzica se va recolta în lunile mai-octombrie. Plantele se vor usca în strat subţire, în locuri bine aerisite, ferite de razele directe ale soarelui. Urzica este […]

 
De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

De ce nu e bine să consumăm orez reîncălzit

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Nu doar carnea, laptele şi ouăle care nu sunt păstrate la temperaturi corespunzătoare ne pot provoca dureri de burtă, tulburări digestive şi stare de greaţă şi vomă o zi întreagă, susţin specialiştii în nutriţie. Şi […]

 
Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Consumul te Pește- te ajută să te menții în formă

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un […]

 
Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Citricele: proprietăţi, reţete, beneficii

Autor:

Publicat la data de: 6 martie 2014

Medicii – nutriţionişti, dermatologi sau generalişti – susţin în cor că cel puţin trei porţii de fructe proaspete pe zi ne feresc de infecţii, afecţiuni cardiovasculare, cerebrale sau respiratorii. În plus, previn proliferarea celulelor canceroase […]

 
Chec de cafea